När tunnelbanetåget åker från Vällingby mot Johannelunds station så passerar tåget mitt på sträckan under en gångbro. Där kan man se en udda skapelse i betong utanför stängslet precis när tåget passerat under viadukten.

Det är ett minnesmärke över en pojke från Hässelby gård, efter en tragisk händelse på den här platsen 1996. Men redan året innan, sommaren 1995 hände en liknande olycka på precis samma plats
Foto: Henrik Henrikson
Här inträffade för 25 år sedan, den 1 juli 1995, en fruktansvärt onödig och meningslös olycka.

Det började med att sex pojkar i 18-årsåldern var på väg ut mot Hässelby med tunnelbanan vid halv tvåtiden natten till lördag. De var på väg till Hässelby gård, där en av pojkarna, Linus, bodde på Astrakangatan.
Foto: Robert T.
Grabbarna var ganska uppspelta och de utmanade varandra om det var någon som vågade åka på tunnelbanetågets tak.
Vid Råcksta station bestämde sig två av grabbarna sig för att de skulle ta sig upp på taket. De lyckades klättra upp, mellan vagnarna, utan att tunnelbaneföraren märkte något. Det var Linus från Hässelby gård och Freddie från Vaxholm som tog sig upp på tunnelbanevagnens tak.

Vid nästa station, Vällingby, upptäckte en SL-anställd att det befann sig två personer på tunnelbanetaket. Han rusade till biljettspärren i änden på stationen, fick tag i en telefon och slog larm till SL:s ledningscentral.
Foto: Robert T.
Under tiden hann tåget lämna stationen och fortsatte mot Johannelund. På den sträckan passerade tåget under Kirunagatan, som löper i en gångbro över spåren. Där är det inte många decimetrar fritt mellan tåget och betongbron.

Pojkarna, som höll sig fast på taket, var inte på sin vakt och såg inte framåt. De hann aldrig ducka för den annalkande viadukten, utan kolliderade med betongbron och slungades av tunnelbanetåget.
Passagerarna inne i tåget märkte att något fruktansvärt inträffat.

SL:s ledningscentral fick nu kontakt med föraren, som uppmanades att stanna tåget vid Johannelunds station, som egentligen var en stängd station vid den här tiden på natten.

Strömmen på banan bröts, och passagerarna meddelades att tåget var ur trafik och inte gick längre.

Polisen hade larmats och kom till Vällingbys station. Där fick poliserna gå utmed de strömlösa spåren fram till olycksplatsen. Pojkarna var då redan döda.

Deras kamrater, som suttit inne i vagnen, fördes chockade till Karolinska sjukhuset, där de togs omhand av en krisgrupp. Tunnelbaneföraren omhändertogs av SL:s krispersonal, och trafiken på linjen var avstängd under en timme. Banan fick vara strömlös tills man kunnat ta hand om de två livlösa pojkarna.

Så slutade denna natt med en meningslös och så fullständigt onödig olycka.

Foto: Robert T.Bara ett år senare, sommaren 1996, inträffade återigen en likadan olyckan på samma plats.

Jussi, en 16-årig pojke från Carl Bondes väg i Hässelby villastad, hade vid Vällingbys tunnelbanestation ställt sig mellan två vagnar. När tåget fortsatte mot Johannelund och fått upp farten så tappade han fotfästet och föll ner på spåret.
En tid efter den dödsolyckan har några, som ett privat initiativ, satt upp ett minnesmärke på platsen där olyckan skedde. Det ser ut som en liten mur i miniatyr med någon meters längd, hög i ena änden och lite lägre i andra.

Lena Måhl berättade:
"Alla ungdomar, som var med och byggde minnesmärket, var besökare på fritidsgården Åkermyntan. Vi i personalen där, och föräldrarna till en av Jussis kamrater och kompisar förståss, byggde minnesmärket. Vi var där i säkert en veckas tid, hade med oss mackor och te. Ungarna sörjde och byggde. Det blev till slut en väldigt fin gemenskap. Gropen i ena änden är tänkt för ett värmeljus."

Om man tar sig till den plats där Kirunagatan går över tunnelbanespåren, så finner man vid södra brofästet, intill stängslet till tunnelbanan, det diskreta minnesmärket i betong. På ena kortsidan står det ingraverat Jussi.
Foto: Henrik Henrikson
Upptill finns en ursparning, som för ett ljus.

Enligt uppgift så var det några ungdomar, vilka kände Jussi, som skapade detta minnesmärke. Det skulle symbolisera ett tunnelbanetåg.
Foto: Henrik Henrikson
Tyvärr hade några tanklösa individer under hösten 2019 sprayat ner minnesmärket och skrivit DIF på det.

Jag ringde och påpekade detta för Trafik Stockholm, då det är de som ansvarar för klottersaneringen. Jag pratade med en Joel där, och han lovade att det snabbt skulle åtgärdas.
Foto: Robert T.
Det tog bara några dagar så var monumentet rengjort med en högtryckstvätt. Heder åt den snabba saneringen.

SL försöker ständigt informera om hur livsfarligt det är att åka på tak och mellan vagnar.

Jag hoppas att alla dagens ungdomar inser att det är livsfarligt att åka mellan vagnarna på tunnelbanan, eller på tågets tak. Att dö på tunnelbanans tak är inte tufft.

Så nu vet ni vad det är för minnesmärke man ser intill brofästet vid Kirunagatan när man åker tunnelbanan mellan Vällingby och Johannelund.
Foto: Robert T.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.