SS-biljetter för 50 år sedan

tunnelbanebiljetter från Stockholms Spårvägar

Här kan jag presentera några av de biljetter som jag sparade på när jag var ung på 1960-talet.
På den tiden var det Stockholms Spårvägar som ansvarade för trafiken
på tunnelbana, spårvagnar och bussar inom Stockholms stad.
Dessa biljetter är så kallade blockbiljetter,
som levererades i block med hundra hopnitade biljetter vardera.
Här ser vi en grundbiljett från början av 1960-talet. Den gällde för en resa plus övergång inom en zon.Ville man åka längre fick man betala tillägg. Denna biljett, som kostade 70 öre användes mellan 1 april 1961 och 5 april 1964.

På denna biljett har man med tång markerat att resan startade i zon 4 (i Hässelby), datumet är den 14:e och klockslaget är 15:15.

Om man ville komma lite billigare undan så gick det att köpa tio rabattbiljetter för 6 kronor. Det blev ju lite billigare. Dessa biljetter gällde till exempel i hela Västerort till Alvik, men man kunde inte köpa tillägg för vidare resa in till innerstan.

Detta är baksidan på en rabattbiljett.

Vid utgångsspärren fanns oftast en kontrollant, som samlade upp alla biljetter. Eller också fanns en låda, där man uppmanades att kasta sin biljett.

Den 5 april 1964 höjdes priset på en grundbiljett från 70 öre till 80 öre. Man fick fortfarande göra en övergång inom en timme.Denna grundbiljett användes under tiden 1964.04.05 - 1967.02.01.
Dessa tilläggsbiljetter, som kostade 10, 20 eller 40 öre, användes när en passagerare önskade åka vidare genom ytterligare en, två eller tre zoner.
Rabattbiljetten, som köptes i block med tio stycken, kostade under denna period, 1964 - 1967, 70 öre per styck. Den skulle visas fram i biljettspärren, så att man fick den klippt med datum och zon. Det behövdes ingen tim-markering, eftersom den inte kunde användas till övergång.

Denna biljett är inte klippt och är alltså inte använd.

Om man inte skulle in till centrum utan bara åka utanför Alvik (eller utanför Gullmarsplan - Liljehomen på södra sidan), fanns det en så kallad Lokalbiljett. Den kostade som en grundbiljett men kunde inte kombineras med tilläggsbiljetter.
Baksidan på lokalbiljetten med reklam för Stockholms Enskilda Bank.

Som alla andra biljetter berättigade den bara till en enda övergång inom en timme. Det var först i maj 1968 som man fick göra obegränsat antal övergångar inom en timme.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.