Text och alla bilder: Henrik Henrikson
Sedan mitten av 1920-talet bodde skogvaktare August Andersson i torpet Solbacken. Omkring 1957 flyttade han och hans maka Maja till Skrymtarboda utanför Lindesberg. Efter det bodde en familj med en tonårsdotter i Solbacken. Mannen och hustrun städade i trapphusen i de nybyggda hyreshusen som vuxit upp runt omkring. På bilden från 1962 kan man se de vita bikuporna stå uppradade framför huset där man fick honung.
På denna bild från 1967 kan man se den lilla balkongen som kom till någon gång ett par år tidigare.
Våren 1988 fick Grimsta trädgårdsförening ta över det lilla torpet. De hyr huset gratis mot att de sköter och underhåller huset och tomten. I trädgården kan man finna päronträd och äppelträd av flera sorter. Bland annat några träd med numera inte så vanliga Åkerö-äpplen. Där finns också en gammal syrénberså.
Numera finns det el draget till huset, men inget vatten, så fortfarande används torrdasset inne bland träden.
På denna bild från 2004 ser man att den lilla balkongen har fått ett mer stilenligt räcke och en rullstolsramp har byggts på framsidan på kommunens inrådan.
Köket har rustats upp av trädgårdsföreningen. Väggarna har fått en ljus gul ton. Den gamla vedeldade järnspisen har man sparat, trots att man inte kan använda den längre.
Kakelugnen har inte fungerat de senaste 60 åren, men den har fått stå kvar då den skapar en gammaldags atmosfär. På 1950-talet hade man en separat kamin för uppvärmning. Numera har man elvärme.
Det finns mycket mer att läsa om detta torp i boken om Hässelby gård som kan köpas via Hässelby hembygdsförening.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.