KARLSHAMN
Nere vid Hässelby strand, där slottets brygga låg, har under åren funnits ett flertal torp och lägenheter. Ett av dem var Karlshamn, som byggdes på 1860-talet alldeles intill Hässelby Torp, som vid den här tiden var starkt förfallet. Det nya huset fick två våningar och 14 rum.
Karlshamn hade en tomt på ett tunnland. Karlshamn hörde till de villor greve Bonde hyrde ut på sommaren eller upplät till goda vänner.
1949 övertog Spånga Folkets hus torpet och gjorde det till en fritidsgård. Huset revs 1956 i samband med att den nya stadsdelen växte fram. Bilden visar torpet så som Scheding målat det ur minnet 1990. Där kan man också se det lilla uthuset som beskrivs lite närmare nedan.

Uthuset till Karlshamn, som också är från 1860-talet, stod länge kvar, som det sista av alla de gamla husen vid Hässelby strand. Det kallades för lillstugan. Det flyttades en liten bit åt sydost en gång. Tidigare hade denna stuga en egen källare. Sedan 1960-talet tillhörde den lilla byggnaden Hässelby strands båtklubb. Men de använde den aldrig och rustade inte heller upp den. Stadsdelsförvaltningen erbjöds år 2000 det lilla huset i gåva. Men trots att parkleken Stråket ville ha stugan tackade stadsdelen nej. Man skyllde på kostnadsskäl. Då fick Hässelby teknikhistoriska förening ta över stugan istället. Stugan skulle användas som klubblokal, men det visade sig vara för dyrt att dra in vatten och el, så de planerna förverkligades aldrig. År 2006 revs huset.

Tre bilder på Karlshamns lillstuga (Foto: Henrik):

Karlshamns lillstuga 1967.

Som huset såg ut 2000.

2006 revs det lilla uthuset.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.