Civilförsvarsövning i Stockholm 1961
text: Henrik Henrikson

För 50 år sedan tog en stor civilförsvarsövning plats i den svenska huvudstaden. Det var under det kalla krigets tid och man ville testa om det gick att utrymma Stockholm vid ett kärnvapenhot. Omkring 30.000 personer deltog i denna utrymningsövning i västra Stockholm. På bilden ser man det streckade området som skulle utrymmas, bland annat hela Hässelby. De svarta vägarna var utrymningsvägar och de tvärrandiga vägarna var helt avstängda för annan strafik än den som var med i utrymningen, bland andra Växthusvägen och Skälbyvägen från järnvägsövergången i Hässelby villastad bort mot Barkarby.

(Bild: Stockholms-Tidningen)

En av denna hemsidas läsare, Lars Månsson, har inspirerat till denna artikel med att bidra med bland annat denna bild från Expressen den dagen. På bilden ser man Lars, då tre år, tillsammans med sin mor Birgitta Månsson. De var sedan med i utrymningsövningen.

Även jag, undertecknad, som vid den här tiden var 12 år, var med tillsammans med min familj.Vi bodde ju då i Hässelby strand. Jag minns att vi väcktes den där morgonen av att telefonen i vår hall ringde en bra stund med envetna signaler.

Det var söndagen den 23 april 1961, klockan var 06.42, och krigslarm utlöstes över Stockholm. Denna ringsignal gick ut över 252.000 telefoner i utrymningsområdet. Tio minuter senare hörde vi flyglarmstyfonerna uppe på taken tjuta sina vemodiga ylanden. Det var en skrämmande känsla att tidigt på morgonen höra dessa larm från alla håll i Hässelby, trots att en del tyfoner i bland annat Hässelby strand inte lär ha fungerat som de skulle.

Min mor gjorde i ordning te och smörgåsar, så att vi skulle ha med oss. Hon satte på radion. Sveriges radio bröt sitt ordinarie program för lokala övningsmeddelanden över Stockholm. Sedan tog vi oss ner till den uppsamlingspunkt på Persikogatan där vi fick stiga på en av de bussar som hade rekvirerats för denna övning. Sammanlagt hade övningsledningen satt in 375 bussar i de olika stadsdelarna för att frakta dem som inte åkte med egen bil.
(Bild: Expressen)

Folk evakuerades med privatbilar, bussar och tåg. Ungefär 6.000 personer kom med tunnelbanan till utrymningsstationerna i bland annat Hässelby gård och Hässelby strand. Strax efter klockan åtta var det första av de nio extra utrymningstågen på tunnelbanan i Hässelby. T-baneförarna hade fått sina order om var de skulle ta upp och lasta ur folket till de väntande bussarna.

På bilden ser man befälen dela ut order till mannarna utanför Hässelby gårds tunnelbanestation. (Bild: Expressen)

På denna bild står vi utanför den buss som tagit oss från Hässelby strand till mottagningsstationen i närheten av Upplands Väsby. Jag är den längsta pojken till vänster. Min lillebror Torbjörn är den minsta grabben med händerna i fickorna. De andra är våra grannar - Strelings.

Vi möttes av funktionärer från civilförsvaret, och vi utspisades med utlovad köttsoppa och ostsmörgås av lottorna.
(Bild: Valdemar Henriksson)


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.