Strandliden då och nu
ett vykort från förr berättar

Detta vykort visar Strandliden som gatan såg ut en vårdag 1958. I de helt nybyggda bostäderna har de första hyresgästerna nyligen flyttat in. Arkitekten till dessa kvarter hette Jöran Curman, och de uppföres i mitten av 1950-talet av Svenska Bostäder. I förgrunden ser vi en Ford Prefect stå uppkörd i vägrenen. Lägg märke till att det på den här tiden var vänstertrafik i Sverige.
I bostadsfönstren ser man inte en enda persienn. På den här tiden var det rullgardiner som gällde, när man ville skärma av för den lågt stående vårsolen. På en balkong hänger vittvätten på tork. Man kan på bilden se att piskställningarna redan kommit på plats. Man kunde på den här tiden ofta höra de dunkande ljuden eka mellan husen, när någon piskade damm och grus ur sina trasmattor.
I förgrunden ser vi en flicka och en pojke som leker invid forden. Vad gör de egentligen? Kanske de pillrar loss småstenar som fastnat i däckets räfflor. Inte en helt idealisk lekplats för småbarn i alla fall. Men biltrafiken var på den här tiden mycket gles, så det kanske inte var så farligt ändå. Några riktiga lekplatser hade ännu inte kommit upp i området.
Gatan har ännu inte fått sina trottoarer.I bakgrunden kan man se ytterligare några bilar stå parkerade uppe i backen, bland annat en svart Volvo PV, och bortom den en vit Wartburg 311, tillverkad i Östtyskland.
Detta är exakt samma motiv som på vykortet, taget våren 2012 - alltså 54 år senare. Det har under tiden blivit högertrafik i Sverige och det har kommit fler bilar på gatan. De höga tallarna, som man var så noga med att ha kvar mellan husen när man byggde bostadskvarteren i Hässelby, har tagits bort. Andra träd har i stället fått växa upp. Piskställningarna står fortfarande kvar på bilden från 2012, men de används inte på långt när lika flitigt längre.

Uppgift om bilmärken har jag fått av bl.a. Håkan L.
Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.