Hösten 1956 kunde man läsa i Stockholms Förstadsblad:
”Postdirektionen har bestämt, att den beslutade postexpeditionen Vällingby 4 i Hässelby strand skall träda i verksamhet i tillfällig lokal vid Spiralbacken 29 den 10 december.”
Det var det allra första postkontoret i Hässelby strand.Detta lilla provisoriska postkontor låg i en lokal på Spiralbacken nr 29 mellan december 1956 till 1958.

Sedan flyttade Hässelbyområdets baptister in i lokalen. Man hade scouting där ett par kvällar i veckan och gudstjänster vissa söndagskvällar. Sedan blev det en lokal för grovsopor.
Foto: Henrik Henrikson.Denna skiss över Hässelby strands centrum publicerades i Expressen den 7 oktober 1958 (exakt samma dag som jag fyllde tio år).

Postens filial ”Vällingby 4” blev en del av Hässelby strands centrum, som invigdes 1958.

När Vällingby började byggas under de första åren av 1950-talet bestämdes att de nyetablerade postkontoren i området skulle heta Stockholm-Vällingby. Det första låg i Vällingby centrum. Det andra postkontoret öppnades 26 januari 1953 på Multrågatan 56 i Råcksta och fick benämningen Stockholm-Vällingby 2. Det tredje postkontoret öppnades på Vällingbyplan 2 i Vällingby Centrum den 14 december 1953. Det fick benämningen Stockholm-Vällingby 1. Det fjärde postkontoret Öppnades den 13 december 1954 på Hässelby torg 10 i Hässelby Gård. Det fick benämningen Stockholm-Vällingby 3.Kanske ansågs postanstalternas benämning "Stockholm-Vällingby" opraktisk för den 1 januari 1956 döptes de om till Vällingby med siffran 1, 2 eller 3. Det enda postkontoret som fick behålla sitt tidigare namn var Hässelby Villastad, men den 2 januari 1960 döptes det postkontoret om till Vällingby 5. Samtidigt som denna reform genomfördes öppnades ett femte postkontor och det låg på Maltesholms torg 6 i Hässelby Strand. Det fick benämningen Vällingby 4. Detta är några frimärken, stämplade på postkontoret Vällingby 4 i Hässelby strand.Hässelby Strands Centrum invigdes den 10 oktober 1958, Några veckor senare, måndagen 27 oktober, flyttade posten från de provisoriska lokalerna på Spiralbacken till sina nya lokaler i Hässelby strand centrum. Postkontoret låg längst ut i den affärslängan som syns på bilden. Närmaste granne var apoteket.

På den tomma planen framför skulle kyrkan senare byggas. Husen på Strandliden syns i bakgrunden.Postkontoret på Maltesholms torg 6 i Hässelby strands centrum. Bilden är från 1986 och kommer från Postmuseum.Interiören av postkontoret i Hässelby strand i typisk 1950-talsstil med fyra kassor. Många Hässelbystrandsbor minns väl sitt lokala postkontor. Det var där man postade brev och hämtade paket. I slutet av månaden fick man stå i långa köer för att få ut barnbidraget, betala hyran och hämta paketförsändelser. På postkontoret gjorde man mycket av det som vi i dag sköter via Internet. Den tjugonde varje månad var köerna extra långa när folk skulle lösa in sina pensions- och barnbidragsavier.

Roger Hedh mindes från postkontoret vid Maltesholmstorget:
”Många minnen finns det, bland annat inlämningen av V-65 som skulle göras före klockan 18.00 på fredagar.”

Åsa Cronqvist mindes från samma kontor:
”Där jobbade jag extra och städade på kvällarna. För att få ihop till en önskeresa!”

All postens hantering var manuell. Posttjänstemännen satt bakom kraftigt glas och pratade genom en liten glaslucka. De slog i tabeller, stämplade frimärken och granskade underskrifter.

Servicen kunde ibland lämna en del att önska. Öppettiderna var omöjliga och leenden på andra sidan disken var sällsynta. I kön på posten möttes alla i samhället, gammal som ung, rik som fattig. Man nickade tyst till grannar och vänner i kön.
Bild från Postmuseum.Notisen till vänster är saxad ur en dagstidning den 17:e juni 1968.

Den högra notisen är från den 28 januari 1994. Siv Husman, som då jobbade på posten berättade:
”Där på posten i Hässelby strands centrum jobbade jag ett par år på 1990-talet. Vi hade väldigt kul, kunderna var jättetrevliga. Utom dom pistolbeväpnade gossarna som rånade oss, förstås. Dom var väl direkt inga kunder, dom hade klättrat in genom ett fönster och väntade på oss när vi öppnade. Sen tvingade dom mig att öppna valvet, tog pengarna, kedjade fast oss vid ett element och pep iväg.
Men mitt i alltihop var dom ganska snälla, för dom slängde åt mig mina cigaretter innan dom stack (jag bad om det). Ja, den lilla ”gentlemannagesten” gjorde att jag inte blev särskilt skärrad efteråt. Dessutom kunde jag på den tiden inte på allvar tro att någon skulle vara så konstig att den faktiskt använde en pistol. Skulle nog reagerat annorlunda idag.”En bild från några festligheter i Hässelby strands centrum 1963. Längst till höger kan man skymta Hässelby strands postkontor.
Foto: Lennart Månsson.Till vänster syns en adresstag till en postsäck adresserad till posten på Maltesholmstorget. Den hittades av Robert T. på marken bakom centrum.

Annonsen till höger visar några julklappstips från postkontoret i Hässelby strand.

Den 1 april 1992 döptes Vällingby 4 om till Hässelby 3. Man fick äntligen tillbaka sin rätta benämning Hässelby.

1994 blev Postverket aktiebolaget Posten, till en början helt ägt av svenska staten. Under 1990-talet kom allt färre besökare till postkontoren, när mer och mer kunde skötas hemifrån via datorer. Bankomater, telefonbanken och autogiro gjorde också att man slapp mycket av köandet på posten.En bild av posten i Hässelby strand 1996 dagarna efter att kontoret slagit igen. De som hade något ärende till posten blev hänvisade till Vivo. På postens entrédörr sitter en skylt: ”Posten finns i Vivobutiken”.
Foto: Robert T.I den gamla postlokalen öppnade först Ulla-Bellas Shop och sedan klädaffären Knallen.
Foto: Henrik Henrikson.En bild av lokalen där posten tidigare hade legat. Foto: Henrik Henrikson.Matvarubutiken Vivo tog över posthanteringen i Hässelby strand. Tyvärr lockade den provisoriskt anordnade posthörnan inne i matbutiken utan tillräckliga säkerhetsanordningar flera rånare.

Den tredje april 1993 fick några tjuvar med sig en större summa kontanter vid en ovanligt otäck rånkupp mot butiken i Hässelby Strands Centrum. Rånarna hotade en anställd med k-pist och tvingade honom att lämna nycklarna till affärens två kassaskåp. Tjuvarna hade natten innan tagit sig in butiken genom en lastgång och med en skärbrännare skurit upp en bakdörr av stål. De fanns på plats där när en manlig butiksanställd i 25-årsåldern vid 8:30-tiden kom för att förbereda dagens arbete. Butiken skulle öppna kl. 9. Så fort han kom in i butiken dök en av rånarna upp, hotade honom med k-pisten. Sedan satte mannen på honom handbojor, kedjade fast honom vid ett trappräcke och band för hans ögon.

I slutet av juni samma år var det åter dags. Rånarna var denna gång beväpnade med pistol, yxa och kniv och gick brutalt fram när de trängde sig in i lokalen och tvingade en kassörska att lämna dem pengar. Även kunderna i postlokalen blev misshandlade. Men detta rån blev snabbt uppklarat. Tack vare samstämmiga vittnens uppgifter kunde polisen bara en stund efter larmet gripa sex män, starkt misstänkta för att ha förövat rånet, i en lägenhet i en närbelägen fastighet.
Foto: Henrik Henrikson.Postkontoret var inhyst i Vivo-butiken ända fram till juni 1999. Men kundunderlaget minskade för varje år. I slutet av 1990-talet var det inte många kunder kvar.

Postkontoret avvecklades. Lars Brännström, försäljningsområdeschef för posten Hässelby/Vällingby sade 1999: ”Vi lade ned postkontoret i Hässelby strand på grund av att alltför få kunder besökte posten”.
Foto: Henrik Henrikson.Det gick dock inte för sig att Hässelby strand skulle vara helt utan postservice så man kunde få brev och paket utlämnade i tobaksaffären Tips & Tobak.
Foto: Henrik Henrikson.Adressen var Fyrspannsgatan 170 och tobaksaffären låg granne med pizzerian.
Foto: Henrik Henrikson.I och med att Internethandeln sedan dess sakta har ökat för varje år, så blev det allt vanligare att hässelbyborna hämtade ut sina beställda postförsändelser i denna tobaksaffär.
Foto: Henrik Henrikson.Det var ytterligt trångt i butiken och större postpaket kunde ibland inte få rum inne på lagret utan fick tillfälligt placeras ute i butiken, tills mottagaren kom och hämtade ut sin försändelse.
Foto: Henrik Henrikson.Omkring 2014 byggdes hela Hässelby strands centrum om. I det här huset som uppfördes omkring tunnelbaneentrén, skulle tobaksaffären få sina nya lokaler. Alla de gamla butikslokalerna i centrumet skulle rivas, allteftersom butiksägarna kunde flytta in i de nybyggda lokalerna.
Foto: Henrik Henrikson.Här går ägaren till tobaksaffären in i den nya lokalen, som han fått sig tilldelad. Året är 2015. Nu gällde det att flytta över all inredning och alla varorna från den gamla butiken tvärs över gatan.
Foto: Henrik Henrikson.Här monteras inredningen i den gamla butikens spelhörna ned, medan en kvardröjande spelare sitter kvar och studerar ATG-listorna.
Foto: Henrik Henrikson.”Idag har vi stängt den 16 februari. Vi flyttar till nya lokaler rakt över gatan. Den 17 februari kl 14:00 öppnar vi i den nya lokalen”. Detta var vintern 2015.
Foto: Henrik Henrikson.Till sommaren 2015 hade postombudet kommit på plats, och kommersen kunde fortsätta för fullt. Kiosken som tidigare låg inne i tunnelbanehallen blev närmaste granne. Så två tobaksaffärer hamnade precis intill varandra. Kanske inte optimalt planerat.
Foto: Henrik Henrikson.Under tiden som de gamla butikslokalerna revs och butikerna flyttade över till nybyggda lokalerna så var det ibland svårt för postens brevbärare att hitta rätt. Butiksinnehavarna fick då hjälpa brevbäraren att hitta.
Foto: Henrik Henrikson.En ny laddning paket på väg in genom entrédörren till postombudet i Tips & Tobak. Till vänster syns postens gula brevlåda.

För närvarande finns två postlådor i Hässelby strand: I Hässelby strands centrum vid tunnelbaneentrén och vid Aprikosgatan 22.
Foto: Henrik Henrikson.Tips & Tobaks lokal med postemblemet på fasaden. En blomsterbutik är närmaste granne. Bilden är från en kväll 2015.
Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.