Ett pojkrum i Hässelby på 1960-talet.

Fyra teckningar som jag gjorde 1961, 1963, 1965 och 1969.

Vår familj på fyra personer bodde på 1960-talet i en tvårummare på Melongatan i Hässelby.
I det stora rummet hade de vuxna sina sovplatser och i det lilla rummet huserade jag och min lillebror.
Dessa teckningar ritade jag med några års mellanrum på 1960-talet och de visar hur ett pojkrum i Hässelby kunde se ut på den tiden.

1961.
Denna första teckning ritade jag 1961, och den visar ”lilla rummet”, det vill säga mitt och min lillebror Torbjörns rum, så som det såg ut 1961. Vi bröder är 13 respektive 6 år gamla. Skrivbordet står framför fönstret och till vänster syns min säng. Idolbilder från Bild-Journalen är upptejpade direkt på väggen. I min stringbokhylla kan man se den svarta radioapparat, i vilken jag ett par år tidigare hade lyssnat på det direktreferat då boxaren Ingemar Johansson vann över Floyd Paterson en tidig junimorgon 1959.

Lillebrors säng syns inte på bilden, eftersom det är den jag sitter i då jag tecknar denna bild. Torbjörns bokhylla hänger på väggen till höger, och nedanför den syns de lådor som Torbjörn hade sina saker i. I hörnet till vänster kan man se en gammaldags skrivmaskin under sitt dammskydd på ett litet bord.

1963.
Två år senare, och jag gjorde 1963 en ny teckning av Torbjörns och mitt rum. Framför fönstret har det placerats ett nytt, större skrivbord, och det gamla bordet har flyttats till höger. Det har lillebror fått överta. Våra bokhyllor hänger förfarande kvar på varsin sida om fönstret. På skrivbordet kan man se den gamla skrivmaskinen, fortfarande under sitt dammskydd. Mellan skrivbordet och min säng kan man skymta min skolväska – en portfölj – som man hade på den tiden. I det stora skåpet, som syns allra längst till höger, förvarade vi alla våra prylar.

1965
Ytterligare två år senare. Denna teckning gjorde jag 1965. Skrivbordet vid fönstret står kvar på sina plats, men min säng har flyttats till höger om fönstret, och Torbjörns säng är nu till vänster om fönstret. Stringbokhyllan är utbytt mot en hemmagjord bokhylla som placerats ovanpå en byrå. Torbjörn och jag har fått varsin stor skiva på väggen ovanför våra sängar som vi kan klistra upp bilder på. Man har tröttnat på att vi klistrade upp bilder direkt på väggarna med tejp.

1969.
Nu har det gått fyra år till. Denna bild som jag gjorde 1969 är lite mer skissartad. Jag har blivit 21 år och egentligen för gammal för att behöva dela rum med någon, men på den tiden var det minst lika svårt att få tag på en egen lägenhet som idag.

Det stora skåpet delar nu av rummet, så att Torbjörn och jag åtminstone får varsin halva av rummet. På Torbjörns säng, som skymtar borta vid fönstret bakom skåpet, ligger vår katt Ludde. Torbjörn sitter vid skrivbordet och gör sina läxor. Till vänster i bilden skymtar man den radio som jag hade vid min säng.

Ett år senare lämnade vår familj denna lägenhet i Hässelby och flyttade till Bredäng, och strax efteråt flyttade jag hemifrån till egen lägenhet, men det är en annan historia.

(Teckningar: Henrik Henrikson)


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.