Kabel-TV i Hässelby

(text och bild: Henrik Henrikson)

Den officiella starten för TV-sändningar i Sverige var i den 4 september 1956, men innan dess hade man testat sig fram i flera år. 1954 gjorde man försökssändningar från Tekniska Högskolan i Stockholm, och jag minns att jag som sexåring 1955 tillsammans med min mor stod utanför en radioaffär på Karlbergsgatan och tittade på en blåflimrande TV-apparat som butiksägaren hade ställt ut i skyltfönstret.

1956 hade svensk television trampat ur barnskorna och den 15 september började man med dagliga sändlingar. När nu sändningarna kom igång på allvar monterade alla en spretig antenn på taket eller en V-formad dito utanför fönstret för att koppla till sina nyinköpta TV-apparater.

Svenska Bostäder var då mycket framsynta och gjorde redan 1953 förberedelser för centralantenner i de hus som byggdes i Hässelby. Husen förseddes med rör som skulle användas för centrala televisionsantenner. Detta för att slippa de fula antennskogarna på taken som man på den tiden kunde se i andra länder där man kommit längre med sina TV-sändningar. Svenska Bostäder skulle inte tillåta att någon hyresgäst själv monterade en TV-antenn på taket eller fasaden och hänvisa till dessa centralantenner.

Även HSB testade 1957 med en liknande centralantenn för radio och TV med anslutning i varje lägenhet. Tyvärr fungerade dessa tidiga experiment inte så bra. Projekten lades ned och det skulle ta drygt trettio år innan Stjärn-TV i januari 1988 började installera riktiga centralantenner i Hässelby.

Under våren 1987 började man introducera det nya fenomentet kabel-TV i Sverige, och det grävdes för kablar överallt i Stockholms förorter. Alla bostadsområden ville ha tillgång till kabel-TV. Det var svårt att få tag i kunnig personal till alla dessa kabeldragningar. AB Familjebostäder anlitade en dansk firma som drog in kablarna i deras fastigheter i Hässelby.

Det kommunala bolaget Stjärn-TV monterade upp sina stora parabolantenner på taket till Svenska Bostäders huvudkontor i Vällingby Centrum och startade sina kabel-TV-sändningar via koaxialkabel i Hässelbyområdet 1988.

I början fanns bland andra kanalerna Sky Channel, Super Channel, ryska Horizont och TV3. Det var något nytt och fantastiskt att kunna se andra TV-kanaler än de statliga från Sveriges Television. Discovery startade som en renodlad naturkanal, och MTV förnyade sättet att presentera musik. Helt plötsligt började antalet TV-kanaler snabbt öka från att tidigare varit begränsade till Sveriges Televisions två kanaler.

Just musikstationen MTV var många gånger orsaken till att familjer med ungdomar skaffade kabel-TV-paket.

MTV hade ett barnprogram där man kunde gratulera ett födelsedagsbarn genom att sända in ett fotografi på barnet som sedan visades på TV tillsammans med en hälsning. Sedan visades den rockvideo som hade önskats i hälsningen. MTV tog upp sådana gratulationer från många länder i Europa, bara brevet var skrivet på engelska.

Många barn i Hässelbys allmännytta önskade i födelsedagspresent att familjen skulle skaffa ett kabel-TV-abonnemang.

Villaägare skaffade sina paraboler senare och bostadsrättsföreningar med sina ofta äldre medlemmar dröjde också många gånger flera år med att införa kabel-TV. Likaså tvekade hyresvärdarna till privatägda hyreshus för de höga kostnaderna att införa kabel-TV. För en gångs skull var allmännyttan på 1980-talet först.

Nu kommer en bredbandslösning som bland annat ska göra det möjligt för hyresgästen att välja vilken leverantör han vill ha till sin kabel-TV. Svenska Bostäder började under hösten 2007 installera en sorts fibernät i sina fastigheter. Installationen innebär att ett bredbandskåp sätts upp i hallen vid elcentralen och att bredbandsuttag monteras i alla rum. I november 2007 blev hyresgästerna på Spiralbacken de första i Hässelby som kopplades upp till detta som kommunen kallar världens största öppna bredbandsnät.

(Information från bl.a. Spånga Nyheter, Morgontidningen och eminente "Robert i Hässelby")


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.