Piongränd
Text och foto (utom flygfotot): Henrik Henrikson
skrivet maj 2015


Piongränd anlades 1954 och var då en 50 meter lång återvändsgränd som gick utmed det åtta våningars hyreshuset mitt på bilden som är från 1957. Då var det mest tallbackar i omgivningarna.

I den separata byggnaden i röd tegel var från början Konsum Snabbköp som öppnade 1957. Den hade en stor välförsedd köttdisk. I slutet av 1970-talet sjönk omsättningen och 1983 hade butiken gått med förlust i flera år. En orsak ansågs vara att butiken ”låg lite i bakvattnet, och det var svårt att ta sig dit med bil”. Den 28 januari 1984 stängde butiken för sista gången. Sedan var där ett dagcenter fram till 2004. Efter det finns där förskolan Piongränd.

En handskriven, lite charmig, notis fanns förr applicerad på entrén till förskolan.

På Piongränd 2 hittar vi Vovvens Hörna – - ett hunddagis. Lokalen intill disponeras av Hyresgästföreningen.
Sedan har vi en butikslokal. Det är den som syns till höger på den här bilden, som jag tog 2008. Där fanns i början Alexandersson Cigarraffär. Sedan Algot Wikander Tobaksaffär. Sedan Kristina Wiberg Tobakshandel. Sedan Gugges Tobak. Numera är där en välförsedd kvartersbutik.
Till vänster på bilden syns restaurangen. Den lokalen har en lång historia:

Där restaurangen i dag ligger fanns i början av 1960-talet en färghandel. Vattenfall disponerade sedan ett tag lokalerna. Sedan var där en provisorisk pastorsexpedition (Det var innan kyrkan i Hässelby strand med sina församlingslokaler hade byggts). Sedan blev det en kinesisk restaurang - Kan´s Garden. Sedan, när denna bild är tagen, var där en kvarterskrog och pizzeria som hette Pionjären Bar & Kök. Ägaren, som var från Makedonien, lagade en omtalat god husmanskost. Dessutom såldes varje dag cirka 40 pizzor.

Nu, år 2015, heter restaurangen Pionen. Trots att man lanserar sig som ett mat och ölkafé har de även pizzor på menyn.

På andra sidan gatan, på baksidan av det hus som ligger på Aprikosgatan, finns i gatuplanet fyra nybyggda lägenheter som har adress – Piongränd 1 –- 7. Där låg på 1960-talet Hässelby Ungdomsråds lokaler. Även SSU och en persiennfirma hade sina lokaler där, innan alla lokalerna byggdes om till lägenheter.

År 1999 förlängdes Piongränd med dryga 100 meter för att man skulle bygga två femvåningars hus på det som tidigare var Hässelbystrandsskolans fotbollsplan. Den här bilden, som jag tog 1963, visar hur det såg ut nedanför Hässelbystrandsskolan, när fotbollsplanen ännu fanns kvar.

De två femvåningars husen, som byggdes på skolans gamla fotbollsplan, fick adressen Piongränd 11-13, och de tillhör bostadsrättsföreningen Karpdammen. Inflyttningen skedde år 2000.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.