Persikogatan
Text: Henrik Henrikson
skrivet april 2015


När man våren 1953 ritade in gatorna på kartan över det framtida Hässelby, så bestämde man att utmed gatan Persikogatan skulle man förbereda för hantverk och butiker. I november 1953 fick man tillstånd att bygga husen utmed gatan. Bilden är från början av 1960-talet. (Foto: vykort)

Persikogatan är en 400 meter lång gata uppifrån Melongatan ner till Fyrspannsgatan. Den går utmed tunnelbanan och är bebyggd av tvärställda sexvåningshus och trevånings hus längsmed gatan. (Foto: Henrik)

På Persikogatan 8 öppnade en damfrisering 1957. Den finns än idag och heter nu Salong Duett. (Foto: Henrik)

När man 2008 avsåg att ombilda hyresrätterna till bostadsrätter så protesterade man på många håll i Hässelby genom att hänga ut röda lakan genom fönstret. (Foto: Henrik)

På Persikogatan 12 öppnade 1956 konditoriet Kungssalen AB, en filial till konditoriet med samma namn på Ormängstorget.

Lisbeth, som bodde som liten i närheten berättade:
”Konditoriet förestods av en äldre dam, tyckte vi i alla fall, som var mamma till kvinnan som med sin man startade konditoriet. Mamman bodde i en liten etta vägg i vägg med konditoriet, med ingång i porten nr 12.”
(Foto: Henrik)


Denna bild visar hur det såg ut i en lägenhet på Persikogatan 18 hösten 1959. Lägg märke till det minimala kylskåpet som då var toppmodernt. (Foto: Expressen)

På Persikogatan 20 fanns 1956 dels inredningsfirman Modern Stil, dels Västerort Television & Radio AB. Dessa butiker bytte till Fyrspannets Möbel- och Textilverkstad, samt Hässelby Sport- Cykel o El-handel. Idag finns där Galleri A-Ö.

I porten intill, Persikogatan 22, öppnade 1957 Tvättbaren, sedan en städfirma. För ett tiotal år sedan fanns där Röda Korset, och en kort tid ”Ericas Second Hand”.

På Persikogatan 28 fanns i början Eko Fotoaffär, och Hässelbystrands Bilskola. I dag finns där Hässelby Hem och en tandläkare. (Foto: Henrik)


På Persikogatan 30 hittar vi Salong Persiko som öppnade omkring 1960 och fortfarande finns kvar. (Foto: Henrik)

Detta är en ritning över butikerna på Persikogatan 38 som de såg ut 1956. Det var då två små butikslokaler. I början var där på ena sidan Hässelbystrands Blomsterhandel och på andra sidan Hässelbystrands Skivbar. De öppnade 1956. I skivaffären köpte jag som sjuåring min första skiva, en EP med fyra låtar ur filmen Lady och Lufsen.

Blomsterhandeln på Persikogatan 38 byttes till Hässelby strands glasmästeri.

Detta är en annons från tidningen Västerort 1962. Man hade ju mycket små lagerutrymmen, och med tiden fick man problem med alla arbeten som kunderna inte hämtade ut. Till slut fick man sälja ut det som lämnats in men aldrig löstes ut.


Sedan blev det på Persikogatan 38 Majs Konfektion & Sybehör, sedan Mamma-Stil Småbarnskläder, sedan Wiman Shop Manufatur. Glasmästeriet blev ett krukmakeri. De två butikerna slogs ihop och idag finns där Salong Siam, en thailändsk skönhetssalong. (Foto: Henrik)


Persikogatan 40 är en separat byggnad nära skolan. Livsmedelbutiken Exello öppnade 1956. Den bytte snart namn till Metro. När jag på 1960-talet gick i Maltesholmsskolan, och det inte var bra mat i skolans matsal, gick vi till butiken och köpte småfralla, och gröpte ur det mjuka inkråmet för först äta upp det, och sedan det den hårda frasiga ytterdelen. Butiken klagade ofta på alla de skolelever som bara gick omkring i butiken utan att handla.

Omkring 1979 stängde livsmedelsbutiken och lämnade över till Näslund Plåt & Kyl, som gjorde restauranginredningar. År 1998 övertogs lokalen av Akvarietrivsel.

Nils Bengtssons Herr- och Damfrisering öppnade 1956. Året efter hette butiken Alice Roséns Herr- och Damfrisering. 1958 fick firman namnet Hans Dahlströms Herr- och Damfrisering. Idag är det Sazivars Herrfrisering. (Foto: Henrik)


På Persikogatan ligger också en av de två skolorna i Hässelby strand – Maltesholmsskolan. Där gick jag fjärde klass när skollokalerna var alldeles nybyggda, och jag gick där i fyra år. Bilden, som jag fått av Anders Eriksson, visar skolavslutningen inför sommaren 1961.

Flera av lokalerna utmed Persikogatan har till och från använts som tillfälliga lokaler för Hässelbystrandsskolan och Maltesholmsskolan. I denna lokal på Persikogatan 58 hade vi som gick i Maltesholmsskolan gymnastik 1958, innan Maltesholmsskolans gymnastiklokal var byggd. Under perioden 1976 – 1994 låg här Hässelby strands bibliotek. Ett tag fanns där en outletförsäljning av kläder, och nu Mastermax Entreprenad AB.

På Persikogatan 64 låg på 1960-talet Special-Optikernas Riksförbunds Optikerskola. Där pågick så kallade deltidskurser på 4 – 6 veckor, för lärlingar som jobbade ute på fältet hos någon optikermästare. Sedan låg där ett glasmästeri. (Foto: Henrik)


På Persikogatan 68 låg lokaler som till att börja med användes som skollokaler. Sedan fanns där ett lager för en konfektionsfirma. I början av 2000-talet låg där Hollywood Videobutik. Den slog igen 2011.

De lokaler som låg på Persikogatan 70 och 72 har byggts om till fyra lägenheter. (Foto: Henrik)

Detta är en bild av huset på Persikogatan 74-80 - det hus på Persikogatan som byggdes först.

När man 1955 skulle sätta igång byggnationen av stadsdelen Hässelby strand, så var det här som man startade - dels i och med detta hus, dels lite längre bort, på Fyrspannsgatan 109. (Foto: okänd)Damfriseringen i huset öppnade 1956 och hette de 20 första åren Ulla Damfrisering. Sedan hade frisörsalongen flera olika ägare och heter nu Salong Nikita.

Göran, som bodde på Persikogatan 76 som liten pojke, berättar: ”Jag minns att vi flyttade in i port nummer 72. Ett tag senare justerade man numren på gatan och vår uppgång blev nummer 76. Jag bodde på första våningen ut mot tunnelbanan. Under mitt fönster låg en damfrisering. Det finns kvar där än i dag. Jag gick i första klass i det låga huset intill vårt hus. Där öppnade sedan Hollywood Videobutik.” (Foto: Henrik)


I det huset utbröt en vindsbrand i oktober 2011. Lågor slog ut från taket och vinden blev utbränd. (Foto: Klippa Tyng)

Persikogatan 80. I källarvåningen öppnade 1 januari 1956 en av de två första barnstugorna i Hässelby strand (den andra som öppnade samtidigt låg på Fyrspannsgatan 109).

Sedan blev det lekskolan och fritidshemmet Minken. Sedan en förskola. (Foto: Henrik)


På andra sidan gatan ligger det nybyggda bostadshuset vid tunnelbanan, det första huset på Persikogatan med udda nummer. Ovanför det intilliggande nybyggda parkeringshuset var det från början tänkt ett femvåningars lamellhus. Det skulle innehålla ungdomsboende i små enkelsidiga lägenheter om ett rum med kokvrå. (Foto: Henrik)

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.