Mirabellbacken
Text och foto: Henrik Henrikson
skrivet april 2015


Mirabellbacken är en trehundra meter lång återvändsgata i södra Hässelby strand, nära Mälarstranden. Alla husen utmed gatan tillhör bostadsrättsföreningen Mirabellen.

Detta flygfoto är från hösten 1956, och husen på Mirabellbacken ska just börja byggas. Foto: Flygfoto.

Syskonen Fjellstedt leker i gungorna på Mirabellbacken på 1960-talet. Foto: Fjellstedt.


Samma lekplats med gungor femtio år senare - år 2012, strax innan gungställningen revs för att ge plats för en förskola.

I denna butikslokal på hörnet låg Hässelby strands Damfrisering. Den öppnade 1957. Numera är där Mirabellens föreningslokal. Till vänster om damfriseringen låg Konsums Snabbköp som också öppnade 1957. Den lokalen är nu ombyggd till tre lägenheter.

På Mirabellbacken 8 låg Berg Tobak och Tekniska Affär som öppnade någon gång 1958 - 59. Bytte sedan ägare till Brusvik Tobak och Tekniska Affär, sedan Sjöblom Tobak och Tekniska Affär. Där var en kort period bland annat fotolabb och ateljé i början av 2000-talet. Här satt vi som skrev boken "Hässelby strand då och nu", när vi gick igenom vad som skulle vara med i boken. Omkring 2010 byggdes lokalen om till bastu och motionsrum för föreningen. Bredvid bastun finns ett enkelt gym med redskap.

Mirabellbacken ligger inte långt från Maltesholmsbadet - "på badrocksavstånd" brukar det stå i lägenhetsannonserna. På Mirabellbacken 5 ligger föreningens rum som kan hyras när man får tillfälliga gäster. Det rummet kallades "Hotell Mirabell - stans minsta hotell".

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.