Medsolsbacken
Text: Henrik Henrikson
skrivet april 2015

Denna 270 meter långa slinga upp på höjden invid Hässelby strands centrum anlades 1956.
Den 9 december 1954 bestämdes att gatan skulle få sitt namn Medsolsbacken, som beskriver gatans riktning.
Innan husen byggdes anordnade scouterna en valborgsmässobrasa uppe på höjden.

Hösten 1958 påbörjade man sprängningsarbetena och snart växte de tre höghusen upp, som det sista husbygget i den ursprungliga byggnadsplanen för Hässelby strand.

Till höger på bilden ser man bygget av de tre husen uppe på Medsolsbacken. Upptill vänster ser man den nyöppnade tunnelbanestationen, och i mitten på bilden kan man se att kyrkan i centrumet inte påbörjats än.
(Foto: Stockholms stadsmuseum)

Bilden visar hur långt man hade kommit med bygget 1959.

Den 1 maj 1960 började inflyttningen i ett de tre punkthusen, och året efter hade alla hyresgästerna flyttat in.

En nyhet för Sverige lanseras i dessa fastigheter: man installerade vid sidan av personhissarna även speciella transporthissar, i vilka hyresgästerna kan transportera t.ex. möbler och sjukbårar. Det var första gången i Sverige som man byggde stora hissar i ett höghus.

Fastigheterna inrymmer fyra enrummare, en femrumsvåning, två sexrummare och i övrigt uteslutande tre- och fyrarumslägenheter.

År 2000 renoverades fönstren på de tre höghusen. 2012 bildades en bostadsrättsförening som övertog de tre höghusen, och i början av 2014 genomförde man stambyten i husen.

Punkthusen är 14, 12 och 11 våningar höga. (Foto: Olle Engkvist AB)

Här ser man de tre höghusen, som de ser ut i dag, plus det fjärde huset längst till höger, som byggdes 1998. De 54 lägenheterna i det huset är utformade för seniorboende.
Det huset har högst upp en festlokal med vidunderlig utsikt över Mälaren. (Foto: Henrik)
Entréerna är personligt inbjudande, här även med ett marmorklot med porlande vatten. (Foto: Henrik)
Uppifrån Medsolsbacken, 40 meter över havet, har man en fin utsikt över Lambarfjärden och öarna mittemot. (Foto: Henrik)
Högst upp på Medsolsbacken 17 specialritade Olle Engkvist en spektakulär våning åt sig själv.

Det blev en fantastisk paradvåning på 158 kvm med salonger i fil, öppen spis, sovrum, dressingroom, magisk panoramautsikt i tre väderstreck utöver mälaren, två balkonger och fantastiska sällskapsytor. I badrummet finns två handfat intill varandra i ett burspråk med ett fönster, där man har en milsvida utsikt när man borstar tänderna. Några ändringar har ju gjorts i lägenheten sedan den var nybyggd: bänken mellan kök och matplats är borttagen, väggen med garderober i ena sovrummet är borta och bidén är utbytt mot tvättmaskin.

En bild av hur det såg ut i den lägenheten då en tidigare ägare bodde där. Bibliotekets hörnplacerade öppna spis är en pärla och ska fortfarande fungera utmärkt enligt uppgift. (Foto: mäklare)
När jag strosade runt i området för en fem-sex år sedan såg jag denna gamla skylt, härjad av tidens tand, vid en av entréerna. (Foto: Henrik)
Här är en annan paradvåning som ligger högst upp på Medsolsbacken 13. Även den med öppen spis och två balkonger. Dock är badrummet med blygsammare proportioner, och utan fönsterutsikt. Man kan på ritningen se den stora varuhissen, som var en nyhet för Sverige, och att den är placerad på tvären, vilket gör att det är svårt att baxa in stora möbler. Numera bygger man varuhissar så att man kan köra stora möbler rakt in utan att behöva svänga.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.