Butikerna på Fyrspannsgatan 47 - 49!

På Fyrspannsgatan 47 i Hässelby strand låg förr Melongårdens snabbköp. Det var en populär butik för alla som bodde i området kring Fyrspannsgatan och Melongatan. Denna ICA-butik öppnade lagom till julen 1955. Första ägaren hette Åke Larsson.

Lena Korsberg skrev 2013 på Facebook: "Den livsmedelsbutiken handlade jag åt mamma i. Man fick mala kaffet och det fanns en liten charkdisk." (Foto: Henrik)

Butikens läge var inte helt idealiskt. Varuingången låg på andra sidan huset. Varubilarna skulle ta sig genom en trång passage, förbi flera portar och runt hörnet i en miljö där det sprang och lekte många småbarn.
Föräldrarna i huset ansåg att barnen fick riskera ”liv och lem” på grund av den ström av bilar som varje dag passerade.

Hjördis Edlund ansåg: ”Det skall vara en självklar rätt att våra barn ska kunna passera ut och in genom portarna utan risk för liv och lem.” (Foto: Anders Eriksson)

I januari 1967 sålde Åke Larsson butiken.

En kvinna bosatt i Fyrspannsgatan 47 berättade 2001: ”Det var först en ICA-butik. Sedan var det några utlänningar som provade på ett tag. Så gick den i kaputt."

Maude Lindahl berättade 2001: ”Det var flera som försökte få butiken att fungera. De sista var några ungdomar. Det var på den tiden då det var modernt att öppna eget. De ringde mig och frågade om jag trodde det skulle löna sig. Jag svarade att om de tidigare inte hade klarat det trots att de var professionella, så var det knappast troligt att det skulle löna sig.” (Foto: Henrik)

Sedan stod lokalen tom i flera år. Man hittade ingen intresserad hyresgäst. På bilden kan man se de gamla, i mitt tycke ytterligt fula balkongerna som huset hade på den tiden. (Foto: Henrik)
Sedan etablerade sig Hässelby Veterinärpraktik i lokalen. Då hade huset fått en behövlig upprustning, bland annat nya fina balkongräcken. Folk började flytta in i huset igen. (Foto: Henrik)
Runt hörnet fanns Anders Rahm Tobaksaffär som öppnade i november 1955.

Björn Aschan berättar 2008: "Jag handlade också ofta hos paret som hade tobaksaffären i hörnan på huset."

Eva Dahlberg skrev i Facebook 2013: "Dit kunde man smyga iväg på någon rast och köpa lite godis, fast man inte fick ha det i skolan. Det fanns både 2-öres och 5-öres kolor, så man kunde få rätt mycket godis för 25 öre. Ja det var tider det."

Lena Korsberg (Facebook 2013): "Tobaksaffären var en äldre man och hans fru som hade. Ettöres saltisar tror jag det fanns, vi blev så sura när han inte räknade utan skopade upp bara i påsen!"

En kvinna i huset berättar: ”Tänk när det var tobaksaffär där. Ungarna kom från skolan. De sprang och köpte godis jämt.”

Maud Lindahl berättar: ”När min son var fyra år 1959 fick han köpa en dinky-toys-bil i den tobaksaffären. Den kostade då en krona.”

Tobaksaffären lades ner i början på 1970-talet. Under en period fanns där Salong Häir hos Malin. Sedan innehades lokalen av Annicas Hundvård.

Lilian berättar: ”Den tobaksaffären är nedlagd sedan länge. De som hade den blev gamla och ingen ville ta över. Det var ju så kolossalt litet. Det fanns inga bra utrymmen bakom. De som hade tobaksaffären bodde ju här i området.”

I den tredje lokalen, också på Fyrspannsgatan 49, öppnade Salong Evy Damfrisering i november 1955. Den butiken lades ner under 1970-talet. (Foto: Anders Eriksson)


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.