Text 2017: Henrik Henrikson. Foto: Lennart Månsson. Tidningsbilder: DN.

På övervåningen i detta centrumhus låg Hässelby strands ungdomsgård.
Bilden är från 1960, och då fanns här en unik klubb, Fallskärmshopparklubben.

Detta är en skiss från cafeterian på Hässelby strands ungdomsgård. Här hade tolv grabbar i 18-19-årsåldern i Hässelby strand detta år bildat Sveriges yngsta fallskärmhoppargrupp.


Bakom den unika kursen, låg Hässelby strands ungdomsgård och dess föreståndare, Bengt Carlsson. Han sökte något nytt i verksamheten, något som kunde intressera grabbar som var lite svårfångade med gängse hobbypyssel. Idén att starta en kurs i fallskärmshoppning fick Bengt Carlsson en kväll när kapten Falkerheim var på ungdomsgården i Hässelby strand och berättade om sitt yrke. Det blev kontakt och samtal och så föddes idén.Två timmar en kväll i veckan tränade grabbarna i Maltesholmsskolans gymnastiksal kondition, spänst och den mjukhet och smidighet som krävdes. 50 timmar var den föreskrivna markutbildningstiden och den tiden hade gruppen redan genomgått med råge.


Fram till den stora dagen då de skulle få göra sitt första hopp körde gruppen med repetition och finslipning, höll konditionen vid liv med terränglöpning och vande sig ännu bättre vid magpirrningen genom hopp från magisterhöjden i Åkeshovsbadet.Under en veckohelg hösten 1960 hade stockholmsavdelningen av Svenska Fallskärmsklubben stor hoppövning på Sundbro flygfält strax norr om Uppsala. Bland premiärhopparna befann sig nio av pojkarna från Hässelby strands ungdomsklubb. De var då Sveriges yngsta fallskärmshoppare, och bland de yngsta i hela världen. Tre har av olika skäl förhinder och kunde inte delta i veckoskiftets hoppremiär.Carl Gustav Rumenius, till vänster, och Bo Staffan Virving ser fram mot sitt första hopp.

De första hopparparet klev in i Piper Tri Pacern på lördagen och planet segade sig uppåt mot utsläppshöjden 600 meter. I strålande sol och byig vind fick de unga premiäreleverna från Hässelby sitt luftdop. En efter en föll de ned genom den kristallklara höstluften och gjorde perfekta landningar. De flickvänner som kommit för att se på bidrog med glada rop och välförtjänta kyssar. Det var första gången hoppare under värnpliktåldern hade fått hoppa. De som inte hann hoppa på lördagen fick göra det på söndagen.


Pojkarna i Hässelby strands fallskärmshopparklubb var Arvo Nähri, Stig Eriksson, Carl Rumenius, Hans Olof Andersson, Stig Alexandersson, Kjell Krantz, Lars Gustavsson, Kjell Nordström och Staffan Virving, Bo Högberg, Åke Adolfsson, Curt Örneberg, Sven Jonsson, Sonny Hellberg.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright: Henrik Henrikson


ght Henrik Henrikson.