Hässelby strand under 1950-talet

Med hjälp av Marit Dravnieks kan vi nu presentera några fantastiska och unika bilder, tagna i slutet på 1950-talet i Hässelby strand. Marit själv var en liten flicka på den tiden och bodde med sin familj på Maltesholmsvägen 141.

Strandliden 1957 innan själva strandpromenaden kommit i ordning. Dessa hus byggdes 1955 - 1957, och längst ner är det ateljévåningar i två etage med uteplatser. De första hyresgästerna var till stor del konstnärer och skulptörer. När denna bild togs hade det ännu inte blivit inflyttat i alla lägenheterna.

Sparrisbacken. De nyplanterade träden och buskarna har ännu inte vuxit till sig.

Arkitekterna Dag Åberg och Alf Bydén projekterade och byggde detta område utmed Sparrisbacken. Vid den tiden fick små privata bostadsrättsföreningar fördelaktiga lån till byggena. Man ville kombinera den låga husen med de höga träden. I området fanns många stora ekar och lindar. Varje hus ligger så att de ska ha någon utsikt mot vattnet. Med åren tröttnade folk på de träd som skuggade för mycket och i dag är det inte så många träd kvar. Husen byggdes 1955 och inflyttning skedde i början på 1959. Många av de första ägarna var arkitekter och civilingenjörer men även flygkaptener och byråchefer.

Marit Dravnieks med sin mor på Maltesholmsvägen från Hässelby gård augusti 1957. Till höger kan man skymta den panncentral som försörjde Hässelby med värme innan kraftvärmeverket vid stranden var färdigbyggt. När den panncentralen revs byggdes en bensinstation på den tomten.

En fantastisk bild från 1957 där man kan skymta byggställningarna där man precis börjat gjuta tunnelbanestationen i Hässelby strand. Stationen invigdes ett år senare, den 18 november 1958.

Till vänster i bilden kan man se att gångbron över tunnelbanan redan är byggd.

En annan rolig detalj är den piskbalkong som syns på taket i förgrunden.

Marits fars farbror har kommit på besök från Amerika. Han står i korsningen Maltesholmsvägen – Fyrspannsgatan. Det ser lite lantligt ut med grusvägarna. Till höger kan vi se en Messerschmitt, den lilla trehjuliga bilen för max två personer som var populär på den tiden.
Ett typiskt 1950-talskök på Maltesholmsvägen 141. Det är Marit själv som står på en stol och diskar.
Den nybyggda tunnelbanestationen där ett grönt tåg av typ C2 står klart för avgång mot staden.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.