ANDRA DELEN - skriven maj 2025

Här fortsätter vi med berättelsen om Hässelby strand nya centrum. Vi startar i hörnet där höghuset nu reser sig.
Där höghuset i Hässelby strand centrum ligger idag låg tidigare det här huset i kvarteret Piedestalen. Där fanns bland annat ungdomsgård, bibliotek, mataffär och konditori.
Huset revs 2014 för att ge plats åt höghuset.
Foto: Henrik Henrikson.


Höghuset började byggas så fort det gamla huset rivits, och våren 2015 hade man kommit så här långt.
"Det är prefabricerade delar, så bygget går fort", sade Simon Svensson, projektansvarig på Alm Equity.
Foto: Henrik Henrikson.


Under sommaren 2015, när man skulle montera de elektriska installationerna i höghuset, upptäckte man att det inte hade dragits fram någon elektricitet till huset. Det fanns ingen elkabel ansluten till byggnaden. Pinsamt.
Snabbt fick man gräva upp gatan och i all hast dra fram elkablar till höghuset.
Foto: Henrik Henrikson.


En tidig morgon i början av arbetspasset föll en av byggnadsarbetarna handlöst ner från sjätte våningen. En ambulans körde den fallne till den öppna gräsplatsen nedanför lekparken och ovanför båtklubben. En helikopter landade och hämtade den allvarligt skadade. Senare på nyheterna i Sveriges Radio P3 så sades det att en byggnadsarbetare dog efter ett fall i västra Stockholm.

Bilden från ett senare tillfälle visar hur våningen i gatuplanet förbereds för bygget av den stora matvarubutiken.
Foto: Henrik Henrikson.




Ytterväggarna till Hemköps nya affärslokaler börjar resas.
Foto: Henrik Henrikson.


Man upptäckte att öppningen till en entré hade gjorts en aning för smal. Pinsamt. Med en stor cirkelsåg fick man såga upp betongväggen så att man skulle kunna få dit dörren.
Foto: Henrik Henrikson.


I Hemköps lokaler började man under 2016 få inredning och varor på plats. Foto: Rolf Nordin.



Fasadskyltarna till Hemköps nya butik monteras upp.
Foto: Robert Thonander.


Den första oktober 2016 var det dags för invigning av Hemköps nya lokaler i höghuset. När butikschef Robert Wollin såg till att bandet blev klippt så trängdes ivriga kunder genom entrédörren för att inviga butiken.
Foto: Robert Thonander.


En ballongportal välkomnade premiärdagens kunder. Dessutom delades det ut röda rosor till Hemköps besökare på invigningsdagen.
Foto: Robert Thonander.


I december 2016 flyttade de första hyresgästerna in i det 17 våningar höga huset. Flyttbilar från när och fjärran backade upp framför entrédörren.
Foto: Robert Thonander.


Det 50 meter höga huset har nu blivit ett ståtligt riktmärke i det centrala Hässelby strand. Redan på 1950-talet ansåg man att det här skulle stå ett höghus, som ett riktmärke för affärscentrumet.

Själva höghusets adress är Fyrspannsgatan 172, och Hemköp har adressen Maltesholmstorget 6. Dessutom finns i samma hus med adressen Maltesholmstorget 5 en tandläkare på Praktikertjänst AB.
Foto: Henrik Henrikson.



Och nu till den västra delen av centrumet. I kvarteret Myntkabinettet fanns före ombyggnaden detta affärshus med bland annat Hemköps gamla butik.
Foto: Henrik Henrikson.


När det gamla huset rivits så kunde man här bygga ett bostadshus som fick adressen Fyrspannsgatan 162.
Detta hus var från början tänkt att ha normalstora lägenheter, tvåor, treor och fyror. Men så ändrade man sig. Man byggde istället så att det blev en korridor mitt i huskroppen med små enkelsidiga lägenheter åt varje sida. På så vis blev det betydligt fler lägenheter i huset än vad som var planerat från början.
Lägenheterna blev mycket små, på 19-22 kvadratmeter.
Foto: Robert Thonander.


Längst ner i huset kan man se två av minilägenheterna. Om man hade låtit slänten vara kvar så hade dessa två lägenheter fått ett rimligt ljusinsläpp, men av någon outgrundlig anledning hade man bestämt att torget skulle dras ända fram till huset så att dessa två lägenheter hamnade under markplan och knappast skulle få något ljus alls.
Foto: Henrik Henrikson.


Här ser man den höga betongväggen som byggdes så att det bara blev ett smalt ljusschakt ner till de två lägenheterna. Den ena lägenheten fick i alla fall ett fönster utanför muren men den andra lägenheten hamnar helt innanför den höga muren.
Foto: Robert Thonander.


En av lägenheterna ligger mörkt nere i ett schakt, helt utan utsikt. Det påminner om hur man byggde i Londons slumområden på 1800-talet. Helt obegripligt att man kan bygga så klantigt i dagens Sverige.
Foto: Henrik Henrikson.


En extra tillbyggnad med butikslokaler placerades närmare torget. Här planerade man för ett kafé eller någon liknande servering.
Foto: Henrik Henrikson.



På de ursprungliga ritningarna har dessa lokaler markerats med "restaurang/café". Där hade det passat perfekt för det så önskade kaféet, som alla så gärna ville ha på torget. Eller det gatukök som så många önskade i det nya centrumet. Men det blev ett apotek istället.


Detta apotek, som fick adressen Fyrspannsgatan 166, invigdes den 10 juni 2019.
Foto: Henrik Henrikson.


På Fyrspannsgatan 164 fick träningsgymmet Puls & Träning sina lokaler. De skulle först öppna i maj 2018, men det blev uppskjutet till 27 februari 2019, för att åter bli uppskjutet två månader till 27 april, då gymmet äntligen öppnade.
Foto: Robert Thonander.


Två år senare togs lokalen över av STC Scandinavian Training Center.
Foto: Henrik Henrikson.


I mars 2019 var det dags för inflyttning i de små bostäderna. Tanken var att lägenheterna skulle gå till ukrainska flyktingar eller företag i behov av arbetskraft men de hade, genom så kallade blockhyresavtal i flera led, i stället hyrts ut till privatpersoner.

I september 2022 fick alla hyresgäster i huset plötsligt besked om en massuppsägning med kort varsel. Hundra hyresgäster fick två veckor på sig att tömma lägenheterna. När de hade flyttat in i huset trodde de att de hade fått förstahandskontrakt.
Men Rent Xpress var bara en mellanhand som hyrde av Essens of Living, som i sin tur var en mellanhand som hyrde av förvaltaren Svenska Nyttobostäder. Hela upplägget var bara för att tjäna snabba pengar.
Foto: Robert Thonander.



Hässelby strands kyrka i kvarteret Evangeliet var den enda byggnaden som bevarades efter att det gamla centrumet i Hässelby strand rivits.
Foto: Henrik Henrikson.


Under 2006 fick Hässelby strands kyrka en ny orgel. Den byggdes och installerades av Grönlunds orgelbyggeri i Gamlestad. Den 14 oktober 2006 kunde Hässelby strands kyrka inviga sin nya orgel.
Bilder från Grönlunds hemsida.


Hela sommaren 2017 var kyrkan stängd för sanering från de giftiga PCB-ämnen som fanns i byggnaden. Det är ju ett ämne som är farligt för människor, så det var ju bra att man tog bort det från de platser i kyrkan där det fanns.
Foto: Henrik Henrikson.


Hösten 2017 flyttade secondhand-butiken Tant Grön in i kyrkans lokaler.
Foto: Henrik Henrikson.


Under sommartid bjöd kyrkan på kaffe från sitt cykelcafé på torget utanför kyrkan. Kaffet var gratis, men man fick gärna skänka en gåva till de krigsdrabbade i Ukraina.
Foto: Henrik Henrikson.


År 2023 var det åter dags för kyrkan att stängas. Denna gång genomförde man en omfattande renovering av hela kyrkobyggnaden. Värmen och ventilationen byttes ut och taket rustades upp. Man köpte också in nya möbler och kyrkportar.
Efter ett och ett halvt år öppnade den nyrenoverade kyrkan i januari 2025.
Foto: Robert Thonander.


År 2018 påbörjade man det slutliga iordningsställandet av det nya Maltesholmstorget. Redan under planprocessen hade man engagerat en av mästarna inom trädgårds- och landskapsarkitektur, Torbjörn Andersson.

Det som gjorde det här projektet så svårt var att hela ytan uppifrån Fyrspannsgatan ner mot trappan skevar med flera olika höjdskillnader. Det är större höjdskillnader än vad man kan tro. Det arkitekt Torbjörn Andersson gjorde var att han tog upp de olika höjderna och lutningarna genom att anlägga en helt plan vågrät yta mitt på torget.
Foto: Karl-David Hjalmarsson.



Ett par år tidigare hade Stockholms stad frågat folket på gatan vad man helst skulle vilja ha på Maltesholmstorget. De flesta svarade då att de ville ha:
Torghandel
Bankomat
Toalett
Bättre belysning
Blommor och grönt
Körsbärsträd
Konst
Korvkiosk
Man ville ha ett kafé, där man kunde fika, träffa kompisar eller sitta i solen och bara koppla av.

Bankomat lär nog inte bli aktuell. Men av allt detta tycker jag att det fortfarande saknas toalett, en fungerande torghandel och en korvkiosk.



Från början var det tänkt att det skulle vara en fontän mitt på torget, och då skulle själva pumpanläggningen med vatten och rening placeras i kyrkans källarlokaler. Kyrkan skulle stå för driften men eftersom kyrkan numera dras med en mycket dålig ekonomi så fick planerna ändras och man lade in en boulebana i stället på den plana ytan.

På bilden plockar man bort gjutformar till de omgärdande murarna.
Foto: Robert Thonander.



Torgets stenbeläggning läggs noggrant ut.
Foto: Robert Thonander.


När man planerade det nya torget var man runt och tittade på flera 1950-talstorg i Stockholmstrakten. Torbjörn Andersson, professor på Sveriges Lantbruksuniversitet, ansåg att bebyggelsen i Hässelby strand var så typisk från 1950-talet, så man satsade på räcken och staket framtagna i den tidens stil och den tidens gedigna materiel.
Foto: Robert Thonander.


Boulebanan blev tidvis mycket populär, vilket bidrog till folklivet på torget. Foto: Henrik Henrikson.


Till jul restes varje år en gran eller någon annan juldekoration mitt på torget. Denna gran från 2021 fotograferades av Rolf Nordin.


Mitt på Maltesholmstorget öppnade den 30 oktober 2022 den sedan länge emotsedda torghandeln. Det var Redhouane Hamouda (till vänster på bilden) som, tillsammans med sin släkting Ahcene Siam, drev handeln. De försökte få det att fungera helt utan el och vatten. De hade köpt ett batteridrivet elverk som gav ström så att de kunde lysa upp sin blomsterhandel.

Egentligen var det en frukt- och grönsakshandel som folk hade önskat sig på torget, men det gick inte att hitta någon som var intresserad av att ställa upp med det.
Foto: Henrik Henrikson.



Våren 2023 började Stockholm e-Bikes hyra ut cyklar med en terminal på Maltesholmstorget. Det kostade 11 kronor för ett dygn, eller 26 kronor för en vecka. Men man upptäckte att det ofta var fel på cyklarna. Det kunde bland annat vara punktering på däcken, fel på bromsarna eller problem med växlarna.
Eftersom uthyrningsfirman inte kunde hålla den utlovade kvalitén, så sades avtalet upp. Det blev därför bara en säsong med el-cyklar i Hässelby strand.
Foto: Rolf Nordin.


Successivt blev torget i alla fall bättre och bättre för varje år. Sommaren 2023 kom dessa knallgula möbler på plats.
Foto: Henrik Henrikson.


Och i år 2025 blommade dessa fina träd på torget. Det är Tokyokörsbärsträd som planterades 2019.
Nu har det nya torget i Hässelby strand funnits i ett tiotal år, saker och ting har sakta kommit på plats, och torget blir förhoppningsvis allt bättre för varje år.
Foto: Lena Helldner.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.