KONDISET I HÄSSELBY STRANDS CENTRUM
Text och bild: Henrik Henrikson


På denna allra första ritning från 1957 över Hässelby strands centrum syns till vänster den lokalen som skulle bli konditori. Första tiden var där en blomsterhandel, Blomsterhörnan, som under åren hade flera ägare. Man kan se att som grannar fanns på den tiden ett bageri och Konsums matvarubutik.

1996 övertog herr Emami lokalen och byggde om den till ett konditori. I villkoren stod att ingen matlagning fick ske i lokalen, endast färdigköpta varor fick säljas. Butiken fick först namnet Konditori Strandgården, sedan Strand Konditori. Den lilla serveringen kunde erbjuda sallader, varma smörgåsar förutom konditorivaror. Kundkretsen bestod av boende i området samt lunchgäster, som kunde njuta av sitt kaffe utomhus.

Innanför entrén steg man nerför en trappa. Lokalen, med sin strikta men ombonade inredning, inbjöd till en stund av meditation över en kopp kaffe eller så kunde man läsa dagens tidning.


Där fanns kaffebröd, smörgåsar, sallader, glass och semlor. Tårtor kunde man beställa.


År 2012 bytte caféet ägare och fick namnet Prinsessa Café Konditori. Den nya ägaren, Jenny, bodde på Persikogatan här i Hässelby strand. Uteplatsen fick ett trägolv och borden stod därmed mer i våg så att inte kaffekopparna lutade för mycket.

Men då hade centrumbyggnaderna redan börjat förfalla och ganska snart spärrades byggnaden av på grund av att delar av fasaden höll på att vittra sönder.

Våren 2013 avvecklades konditoriet helt och lokalen står nu tom, i väntan på den förestående rivningen.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.