Text: Henrik Henrikson december 2024

När Hässelby strands centrum var i sitt tidigaste planeringsstadium så hade man avsatt ett separat litet hus för ett kafé mitt i centrumet. På ritningen från 1957 ser man tunnelbanestationen längst ner. Husen A, B och C blev de affärshusen som man sedan byggde. Huset D blev ett ”barndaghem” som skulle ligga vägg i vägg med ett separat kafé (markerat med gult). Huset E var planerad kyrka.



Bild från 1957, som visar affärerna i centrumet så som det sedan blev. Till höger skymtar kaféet, som man hade planerat med en uteservering trevligt beläget vid det lilla torget.
Bild från Svenska Dagbladet.



Denna ritning avslöjar hur kaféhuset mitt i Hässelby strands centrum skulle ha inretts. De gula ytorna är för allmänheten.

Först kommer man in i konditoriet där man kan köpa de hemmagjorda bakverken, eller så kan man ta med sig sitt kaffe och bröd in till kafélokalen.
I huset finns också ett komplett bageri med kök och jäsrum. Personalens utrymmen finns en trappa ner i en källarvåning.



En modell visar byggnaderna i Hässelby strands centrum som de planerades 1957. Hus nr 3 skulle inrymma ett kafé och ett barndaghem (som sedan byggdes i Jaktpaviljongen).
Bilden av modellen är från Dagens Nyheter.




En ritning som visar hur kafébyggnaden skulle ha sett ut. Den vänstra bilden visar fasaden ut mot torget. Det skulle ha varit ett perfekt läge. Kafégästerna hade kunna sitta och se ut mot folklivet på torget.



När kyrkan långt senare byggdes på samma plats, så kan man se att det planerade kaféets utsikt genom långsmala fönster går igen i kyrkans fönstervägg på samma plats ut mot torget.



Det var i februari 1959 som man beslutade att byta plats på de två byggnaderna kyrkan och kaféet. Bilden är från kungliga Konsthögskolan.



Men så sommaren 1962 meddelade Vera Ytterberg på Stockholms stads fastighetskontor att det inte skulle bli något kafé alls i Hässelby strands centrum, och det skulle inte bli någon kafé ”inom överskådlig tid”. Vad som låg bakom detta abrupta beslut vet jag inte.



Centrumet byggdes alltså utan kafé, men det blev ett kafé ändå, på ungdomsgården, men det var ju endast öppet för ungdomar.

Ungdomsgården låg på övervåningen i huset nedtill höger på bilden. Denna bild är tagen från taket på höghuset på Medsolsbacken (två bilder hopsatta).
Foto Ulf Ledel .



På ritningen över ungdomsgården har kaféet markerats med gult. Teckningen visar att lokalen var mycket populär blad gårdens ungdomar. Kaféets möbler kom ursprungligen från ett nedlagt bryggeri. Man hade kvar samma möbler under alla år från starten, varsamt hanterade genom åren.



1963 öppnades ungdomsgården i Hässelby strands centrum på dagtid för eleverna på högstadiet i Hässelbystrandskolan.
Från klockan 11 till 14 fick man vara där, både på frukostrast och håltimmar. 250 – 300 elever per dag räknades in.

Det stod alltid en frusen kö där utanför före klockan 11. Väl inne i gårdens mysigt varma kafé visar man upp sitt rastkort för gårdens föreståndare, Bengt Carlsson. Villkoren var inte hårda: inte ha ytterkläderna på inne och sätta tillbaka servis själv.
Kaféet blev snart fullsatt. Stämningen var skön och avslappnad. Några bara satt. Andra småpratade. Läste läxor eller tidningar. Spelade schack. Köade framför spelautomaten. Köpte glass vid bardisken. På sin höjd, de flesta nöjde sig med fem- eller tioöreskolor, förmiddagskassan gick sällan över 15 kronor. Då och då fyllde Beatles eller Rolling Stone kaféet från jukeboxen. Vid stora runda bordet längst fram satt bara flickor.
”Förra året gick jag ut mera”, sade Eva, ”nu går jag oftast hit”.

Luften var frisk, ingen fick röka, till skillnad mot alla de vanliga kaféerna på stan, där det alltid var tillåtet att bolma hur mycket som helst.

Halv ett var det som om en skolklocka ringde inne på ungdomsgården. Alla reste sig på en gång. Klädde på sig och gick över till skolan snett emot.
”Frukostrasten går för fort”, sade Eva, ”man skulle vilja sitta ännu längre och bara koppla av och prata.”



Men ungdomsgårdens kafé var bara öppet för skolungdomarna. Varför skulle inte också vuxna kunna få komma dit, kunde man undra.
Bild från Aftonbladet.



Kaféet på ungdomsgården kallades Café Strandgården. Bilden av skyltarna ovanför entrén till ungdomsgården är från 1996.
Foto: Robert Thonander.



På 1960-talet såg det ut så här. Innanför de kvadratiska fönstren på övervåningen låg ungdomsgårdens kafé och i lokalen under, där det senare skulle bli ett kafé, fanns ännu en blomsteraffär.
Foto: Lennart Månsson 1966.



1995 kom det in en ansökan om byggnadslov att få öppna ett kafé i Hässelby strands centrum. Som beskrivning av byggnadslovet står det: ”Blomster affär ändras till konditori. (Ingen matlagning, varorna inköpes.)”



Den 10 oktober 1995 blev blomsteraffären ett konditori. Äntligen hade Hässelby strands centrum fått ett kafé, öppet för alla. Det var Mehdi Emami som här i hörnet öppnade Strand Konditori.
Foto: Henrik Henrikson 2009.



Innanför ytterdörren till Strand Konditori fanns en liten trappa som ledde ner till det trevligt inredda kanditoriet.
Foto: Henrik Henrikson.



Konditoriet var litet och erbjöd enklare färdiglagade rätter av halvfabrikat och konditorivaror. Kundkretsen bestod av boende i området samt lunchgäster.

Man tillverkade egna tårtor. Med grädde och frukt kostade en 6-bitars 99 kronor och en 16-bitars 224 kr. Smörgåstårtor med ost och skinka kostade 42 kr per bit och tårtor med lax och räkor kostade 48 kr/bit.
Foto: Henrik Henrikson.



Våren 2012 bytte kaféet namn till Prinsessa Café Konditori. Kaféet hade fått en ny ägare, Jenny Ma, som genast ansökte om att få servera starköl, vin och sprit mellan klockan 11.00 och 21.00 i lokalen.

Vällingby Fritid AB:s fältassistent konstaterade att restaurangen var placerad i gatuplan i hörnet Fyrspannsgatan-Maltesholmsvägen. På andra sidan Fyrspannsgatan låg tunnelbanestationen och i närheten låg Engelska skolan med elever årskurs 4-8. Dessutom fanns i centrumet redan en restaurang med serveringstillstånd, så konditoriet fick inte sitt önskade tillstånd.
Foto: Henrik Henrikson 2012.



Men rivningen av Hässelby strands centrum fortskred och konditoriet hamnade i området där det fanns rasrisk.
Foto: Henrik Henrikson 2012.



Prinsessa blev inte långvarig. I maj 2013, endast ett år efter invigningen, stängdes konditoriet för att huset skulle rivas.
Foto: Henrik Henrikson.



År 2013 började man bygga det nya stationshuset där det förhoppningsvis skulle bli ett nytt kafé i gatuplanet, men det var fler affärsägare som var intresserade av en lokal i det nya huset.
Foto: Hans Deiving.



Här ser vi samtidigt tre lokaler som varit eller skulle komma att bli kafé.
I bottenvåningen Prinsessa Café, som just hade stängt. I våningen ovanför hade ungdomsgårdens kafé tidigare legat, och på andra sidan gatan syns det nybyggda stationshuset, där man kan skymta hörnlokalen som skulle bli ett nytt kafé.
Foto: Henrik Henrikson 2014.



Samtidigt hade kyrkan i Hässelby strand kaffeservering
vissa tider varje vecka.
Foto: Henrik Henrikson.



Stationshuset började bli klart och hörnlokalen anpassades för att kunna servera mat och kaffe. Jag tycker man har varit lite snål med fönster. Det hade nog varit mer trevligt om man haft ett till fönster på gaveln för att släppa in mer ljus i kaféet.
Foto: Henrik Henrikson 2014.



Mellan 6 september 2015 och 25 april 2017 fick kyrkans secondhandbutik ”Tant Grön” tillfälligt husera i den nya hörnlokalen i stationshuset.
Foto: Henrik Henrikson 2015.



Nuran Ünlü och dottern Cansu Akyol blev de första som öppnade ett kafé i de nybyggda lokalerna.
”Ett eget kafé har länge varit min dröm så det känns jätteroligt”, sade Nuran Ünlü.

Kaféets storlek är 39 kvadratmeter. Lokalen består av serveringsdel och ett komplett kök.



Dolphin Café invigdes den 26 augusti 2017 i nya stationshuset. Man serverade bland annat persiskt inspirerade lunchrätter. Man avsåg dessutom att satsa på bättre kaffe av finare kvalitet till ett lite högre pris.
Foto: Robert Thonander.



Ägarna till det nyöppnade kaféet poserar stolt för fotografen.
En recension av Malin Jonsson: ”Världens gulligaste familj driver Dolphin Café, så mysigt att kunna springa in och köpa en take away kaffe på morgonen!”
Daniel Erik Sandberg recenserade: ”Så mysiga och trevliga är de som jobbar. Deras Turkiska kaffe är bättre än RedBull på morgonen. Jag jobbade som en maskin efter.”
Foto: Henrik Henrikson.



Men Dolphin fick det svårt att bli lönsamma. Platsen är inte optimal för ett kafé. Ett kafé borde vara belägen där det är mycket folk i rörelse.

När Dolphin Café stängde, så var det flera som hoppades att grillkiosken kanske skulle få starta igen här, eftersom lokalen ändå var anpassad för livsmedelshantering. Den 11 juli 2018 kom en ny ägare och öppnade Barista house i samma lokal.
Foto: Henrik Henrikson.



En bild från den egna hemsidan visar den trevliga uteplatsen.
Foto: Barista House.



Det fanns sittplatser för ungefär tolv kunder inne och lika många utanför.
Foto: Barista House.



2024 råkade Barista House ut för en brand på grund av kortslutning. Det var på lördagsförmiddagen den 31 augusti som lunchkaféets ägare larmade polisen sedan han känt röklukt när han öppnade lokalerna vid 9.30-tiden. Det brann och lokalen var helt rökfylld. Branden slocknade dock av sig själv och brandkåren behövde bara släcka några mindre glödbränder.
Foto: Rolf Nordin.



Kaféets lokaler fick en del sot- och vattenskador.
Foto: Robert Thonander.



Efter branden har kaféet varit stängt och man har tömt lokalen. I skrivande stund vet man inte när lokalerna kan vara återställda. Tidigast i februari 2025, gissar man. Vi får se hur det blir och vad det blir. Det är inte givet att det blir ett nytt kafé på platsen.
Foto: Robert Thonander.



Medan kyrkan i Hässelby strand var stängd för renovering 2024 så kunde kyrkan ibland ställa upp en liten cykeldriven kafévagn på Maltesholms torg, framför kyrkan, och servera kaffe.
Foto: Henrik Henrikson.



Kyrkans nya kafé heter Malte och ligger i församlingshuset. Svenska kyrkan i Hässelby strand öppnar januari 2025, efter att varit stängt 1,5 år. Kafé Malte kommer från och med i januari ha öppet tre gånger i veckan i stället för en. Hur det ska bli med ett kafé ute i Hässelby strands centrum är fortfarande en öppen fråga...
Foto: Robert Thonander.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.