Centrumanläggningen
i Hässelby strand

byggt 1957, ombyggnad skedde: 2009 - 2018.


Centrumet 60 år Den 10 oktober 2018 skulle Hässelby strands centrum fyllt 60 år, om det inte var så att det revs några år tidigare.
Möte 2017 Vid ett möte i Hässelby strands kyrka berättade man lite om de närmaste planerna
Film från rivningen Se filmen från det dramatiska slutet av rivningen av "Bibliotekshuset" i Hässelby strands centrum sommaren 2014. Filmen är tagen av Mona B.
Rivningen Rivningen av bibliotekshuset i Hässelby strands centrum utfördes under juli 2014
Provisoriska entrén Den provisoriska entrén till tunnelbanestationen i Hässelby strand
Förfallet eskalerar Elisabeth har bidragit med utmärkta bilder som visar förfallet i centrum före ombyggnaden

Senaste nytt!
Text och bilder: Henrik Henrikson

April 2018. Den lilla butiken Tant Grön har flyttat in i kyrkans lokaler.

Januari 2018. I det sista huset i centrumanläggningen ska det bli tre butikslokaler. Ingen vet vad det ska bli för butiker, ännu.

September 2017. Vägg efter vägg kommer på plats. Det ska bli små minimala lägenheter, avsedda i första hand för ungdomar.

Juni 2017. Våningarna börjar ta form i det sista huset som ska byggas i Hässelby strands centrum. Här byggs det flitigt varje dag. De här gubbarna tar inte ledigt vare sig lördag, söndag eller midsommarhelg.
Mars 2017. Det nya huset ska längre ner i marken än huset som låg där tidigare, så man måste spränga bort en del bergknallar.
December 2016. Det sista huset i det gamla centrumet är nu borta och tomten är helt frilagd.
November 2016. Nu har man börjat riva det sista huset i Hässelby strands gamla centrum, och de första hyresgästerna i höghuset har flyttat in.
September 2016. Tunnelbaneskylten har kommit på plats.
Juli 2016. Nu börjar pizzerian komma på plats med sin uteservering. Ägaren till pizzerian gör en sista inspektion innan lunchgästerna strömmar till.
Maj 2016. Stockholms stad hade några dagar placerat ett tält på torget framför tunnelbaneentrén, där man kunde få framföra sina åsikter och idéer om hur man vill ha det i det centrum som nu sakta växer fram här.
April 2016. Höghuset i Hässelby strands centrum ser klart ut nu på utsidan, men ännu återstår det mycket att göra på insidan, innan det är klart för inflyttning.
Mars 2016. Den stora kranen vid höghuset monteras ner med en ännu större kran.
Februari 2016. Det kraftiga betongstoppet för tunnelbanan ska nu gjutas, så att tåget inte ska kunna åka in i huset.
Januari 2016. Nu har höghuset nått sin slutliga höjd. Balkongerna placeras på plats.

December 2015. Butikerna i stationshuset har nu blivit invanda, och det har faktiskt blivit lite centrumkänsla igen runt tunnelbaneentrén i Hässelby strand.

Oktober 2015. Höghusbygget börjar närma sig sin översta våning, och betongsulan där matvarubutiken ska stå är färdiggjuten.


Oktober 2015. Efter många förseningar kunde Piccola Pizzeria öppna sin nya lokal i tunnelbanehuset. Bilden är tagen några dagar innan premiären.

Juli 2015. Så här är butikerna placerade i Hässelby strands nya centrum (alla med adress Fyrspannsgatan):
1. Piccola Rosa pizzeria
2. Också Piccola Rosa (lokalen först lovad till Strandgrillen)
3. Salong Irba herr- och damfrisering
Tunnelbaneentré med kiosken Direkten
4. Tips och Tobak. Spel och post
5. Blomsterhandel
6. Maires Fotverkstad. Fotvård
och Tant Grön, kyrkans secondhandbutik

Strandgrillen fick ingen lokal, inte heller skrädderi - kemtvätt.


Juni 2015. Höghuset strävar vidare uppåt och har nu nått plan 9 och 10.

Juni 2015. Tunnelbanans stationsentré kunde äntligen öppnas, och samtidigt flyttade kiosken in i sin nya lokal.
Här monteras skylten som visar att kiosken därmed byter namn till Direkten.

Juni 2015. En av de allra populäraste inslagen i det gamla centrumet var Strandgrillen. Av administrativa skäl fick han ingen ny lokal utan tvingades stänga.

Maj 2015. Stationen i Hässelby strand skulle enligt interna besked vara klar i mars, sedan sköt man på invigningen till maj, och nu skjuter man åter på öppnandet. Men, som någon påpekade, man har skrivit startdatumet med blyerts, så att det blir lätt att ändra...

Maj 2015. Höghuset i Hässelby strands centrum har nu fått sex våningar.
Nu är det bara 12 våningar kvar att bygga på det höghus som ska bli ett av de högsta i Västerort.

Mars 2015. Blomsteraffären och Spelbutiken öppnar. Även de övriga butikerna flyttar succesivt över till sina nya lokaler.

Februari 2015. Bygget av höghuset fortskrider i vinterkylan. Några stabila pelare, som utgör del av bottenvåningen, har kommit på plats. Hela gatuplanet ska bli matvarubutik, så det blir gott om plats för stora skyltfönster mellan pelarna.

Januari 2015. Nu är det någon månad kvar tills man ska öppna den nybyggda ordinarie entrén till Hässelby strands tunnelbanestation. Och så ska de första hyresgästerna flytta in i lägenheterna ovanför. Sedan blir det dags i mitten av februari för de första butiksägarna att flytta in i sina nya lokaler i gatuplanet.

Januari 2015. Det nya höghuset i Hässelby strands centrum har kommit så här långt nu. Man ligger efter i tidsplanen, men källaren är klar och man ska börja med gatuplanet, där det ska bli en matvarubutik.

Juni 2014. Nu har man börjat riva bibliotekshuset i Hässelby strands centrum. Just nu åker all inredning ut för att hamna i de tre kontainerna utanför.
När sedan huset är jämnat med marken ska ett nytt höghus resa sig på den platsen.

Mars 2014. En ny butik i Hässelby strands centrum har sett dagens ljus. I den gamla Salong Dianas lokaler har en fotoateljé slagit ner sina bopålar. Tyvärr varade det inte så länge. Fotografen hittade bättre lokaler inne i stan och så övertogs utrymmet av byggnadsarbetarna i stället.

Februari 2014. Bild 1. Nu går det fort med bygget intill tunnelbanestationen i Hässelby strand. Första delen av huset har den 13 februari kommit så här långt. Jämför med motsvarande bild från januari här nedan.

Februari 2014. Bild 2. Denna bild är tagen vid samma tillfälle som bilden ovan, men från den nya biljetthallen. Till vänster skymtar man resterna av den gamla tunnelbaneentrén och borta till höger sticker höghusen vid medsolsbacken upp.

Januari 2014. Bild 1. Nu har byggkranen kommit på plats, och lagom med att vinterkylan kom så börjar man att bygga bostadshuset framför tunnelbaneentrén.

Oktober 2013. Onsdag den 16 oktober var det premiär för den provisoriska tunnelbaneentrén i Hässelby strand. Då stängde den gamla entrén som hässelbyborna hade använt i nästan 55 år när de skulle åka med tunnelbanan. Här kan jag visa en förhandstitt på interiören av den provisoriska stationen, som man just höll på att färdiställa så att den skulle bli klar till premiären. Biljettexpeditören var enbart glad att få nya lokaler. Den gamla biljettkuren var kall och dragig, och saknades inte när den revs.


April 2013. I den nya tunnelbanestationen som ska byggas i Hässelby strand kommer flera butiker få plats, alla med skyltfönster mot Fyrspannsgatan och torget. Sex lokaler planerar man bygga i huset. Lokal 1 ska ligga i hörnet Persikogatan – Fyrspannsgatan. I den 50 kvadratmeter stora lokalen blir takhöjden så hög att man kan bygga in en entresoll (balkongliknande övervåning). Den lokalen är lämplig som restaurang.

Grannlokalen, lokal 2, blir en aning större, 65 kvadratmeter, och även där kan man ha en restaurang med entresoll.

Lokal 3 kommer att ligga intill passagen till tunnelbanestationen. Storleken blir knappt 63 kvadratmeter. Nästa lokal, nummer 4, kommer att ligga på andra sidan av tunnelbaneentrén. Den butiken blir större med sina cirka 74 kvadratmeter.

Lokal 5 blir en liten butik på 40 kvadratmeter med ett stort skyltfönster.

Sista lokalen, ”längst till höger”, i byggnaden får en yta på 87 kvadratmeter och skyltfönster som ger goda exponeringsmöjligheter mot Fyrspannsgatan. Bilden visar fasaden mot Fyrspannsgatan och jag har ritat in de sex butikerna. (Bild från Hökerum AB)


Februari 2013. I höstas kunde man se att något var på väg att hända inne i en av de stängda butikslokalerna i Hässelby strands centrum. Någon målade och donade där inne. Nu i februari 2013 fick vi se resultatet. Ytterligare en ny butik har öppnat - Tant Grön - en second handbutik. Det är Hässelbys församling som står bakom.
I denna lokal låg från allra första början den legendariska Bernhus Foto, sedan en blomsterhandel och så bland annat en butik med exklusiva dam- och flickkläder.

Oktober 2012. Ovanpå tunnelbanestationen ska byggas ett bostadshus, och man har nu frilagt berggrunden runt om så att man ska kunna komma igång med grundarbetena. Man spränger bort stenknallarna där bostadshuset ska stå.

Augusti 2012. Nedanför höghusen på Medsolsbacken, där Jaktpaviljongen tidigare låg, börjar nu huset Lovön växa upp.

Maj 2012. Nu under våren har en ny butik etaberat sig i Hässelby strands centrum. I lokalen var från början en tobaksaffär. Sedan hade vi där en klackbar, vilken blev ett skomakeri. Under en period var där en videouthyrning, och nu kan vi i hörnet finna en blomsterbutik - Blomsterhörnan. Roligt att man inte låter för många lokaler i centrumet stå oanvända, och vi hoppas det går bra för denna butik.

Februari 2012. Förskolan Jakpaviljongen rivs.

December 2011. Skanska meddelar att man snart har sålt tillräckligt många bostäder i bostadsrättsföreningen Lovön så att man efter nyår ska kunna sätta igång med bygget av de bostadshusen som ska ligga där Jaktpaviljongen nu ligger.


Sommaren 2010. Gatuarbetet slutförs runt centrumet och nya träd planteras.

22 juni 2009. Från och med denna dag går buss 119 inte längre utmed Melongatan bortåt Hässelby villastad, utan går från Hässelby strands centrum utmed Fyrspannsgatan och sedan in i villastaden. Bilden visar den nya hållplatsen på Fyrspannsgatan som ersätter hållplatserna vid Hässelby strands tunnelbanestation. Man kan skymta stationsbyggnaden bortom bussarna.
Oktober 2008.
Ekonomin i världen hade stagnerat och därför sköt man för första gången upp bygget av det nya centrumet på obestämd tid.