Gångbron över tunnelbanestationen i Hässelby strand

Gångbron som går över tunnelbanestationen
i Hässelby strand byggdes 1958.
Foto: Henrik Henrikson.



Redan 1953 planerade man att Hässelby strands tunnelbanestation skulle få två utgångar, söderut och norrut.

”Den inom trafikområdet planerade slutstationen föreslås få två utgångar, en i söder, som leder över matargatan och direkt ut i stadsdelens centrumanläggning, och en i norr med direkta gångförbindelser till närliggande bostadsområden. Från denna norra utgång ledes gångtrafiken dels på en viadukt österut över matargatan (som fick namnet Maltesholmsvägen), dels genom skolområdet där det framföres i gränsen mellan områdena för småskolan och för folkskolan.”

Persikogatan och Maltesholmsvägen har jag markerat med gult. Gångbron är markerad med blått. Tunnelbanans norra biljetthall syns som en svart rektangel söder om gångbron. Här kan man tydligt se att gångbron från början var planerad att gå över både Maltesholmsvägen och Persikogatan.



Gångbron skulle ingå i en från körtrafiken planskild förbindelse mellan stadsdelens två skolor. Detta var nödvändigt med hänsyn till att vissa lokaler var gemensamma för de båda skolorna.

Senare på hösten 1953 ritades denna plankarta. Gångbron är markerad med blått. Nu har man plötsligt kortat av bron så att den inte går över Persikogatan. Varför?



Kan det vara så att när bostadshusen på Persikogatan skulle ritas, så glömde man nämna att det även skulle gå en gångbro där?
På denna bild ser man den ljusgrå betongpelaren på den abrupt avkortade bron mitt i bild. Om bron fått gå över Persikogatan (som det från början planerats) så hade den slutat framför de tre garageportarna i det bruna huset på bilden. Då hade man från bron haft direkt insyn i det bruna husets lägenheter.
Foto: Henrik Henrikson.




Här ser man att bron slutar tvärt och övergår i en trappa. I bakgrunden syns det bruna huset och det högre gråa huset som kanske var orsaken till att man inte byggde bron hela vägen över Persikogatan.
Foto: Henrik Henrikson.



I stället blev det en nödlösning med en brant trappa och ett övergångsställe som alla skolbarnen nu måste passera (vilket var just det som man skulle undvika med bygget av gångbron).
Foto: Henrik Henrikson.



Redan dagen före julafton 1955 skrev Stockholms Spårvägar:
”När den norr om Hässelby strands station belägna gångbron över tunnelbanan utförs, finns förslag att där även inrätta en tunnelbaneentré. Men det är av kapacitetsskäl dock ej nödvändigt med två uppgångar. En andra uppgång medför dels ökade anläggningskostnader, dels ökade driftskostnader för stationen och bör därför om möjligt undvikas.”

Bilden är från mars 1958. Här ser man bygget av gångbron över stationen mellan Maltesholmsvägen och Persikogatan. Från början hade man tänkt sig en entré till tunnelbanan från denna gångbro, men sedan ansåg man, som sagt, att det var helt onödigt, eftersom man inte trodde att så många trafikanter skulle nyttja denna entré.



En betongmur invid tunnelbanespåret byggdes för att stödja den kulle som leder trappan från gångbron ner till gatuplan.



När gångbron blev färdigbyggd bildade den ett smäckert inslag i stadsbilden.
Foto från 18 oktober 1958.



Ann Ahlström berättade om den tiden:
”Vi bodde i det vita höghuset bredvid gångbron, 139:an på Maltesholmsvägen. Jag minns när jag satte mig på trappen högst uppe på bron och tittade på när de lade asfalt på trappstegen längre ned. Jag var väldigt liten och nyfiken med nya fina vita byxor . Därefter hade jag fått en svartprickig asfaltsrumpa på brallorna. Jag blev såå ledsen att byxorna blivit förstörda.
På vintern brukade vi balansera utanför broräcket och hoppade sedan ner i en stor snöhög som alltid plogats ihop där nedanför. Jättekul, tyckte vi så klart!”



Den 18 november 1958 invigdes tunnelbanestationen i Hässelby strand. Den 900 meter långa spårsträckan mellan Hässelby gård och Hässelby strand hade äntligen blivit färdig. Folk hade samlats för att vara med när det första tåget skulle komma. På gångbron över stationen trängdes hässelbybor för att se när tåget anlände.
Denna unika bild kommer från en film, filmad av en fotograf som påpassligt var på plats.



Rolf Nordin berättade:
”När jag gick på högstadiet i Hässelbystrandskolan hade vi några lektioner i Maltesholmsskolan. Man hade bara rasten på sig att gå till Maltesholmsskolan så gångbron var ju den snabbaste och säkraste vägen.”

Thomas Hedh berättade:
”Var man en riktigt tuff liten kille gick man på utsidan av brons räcke.”



Jag fotograferade gångbron 1969 och 2000. Det är inte mycket som förändrats på de två bilderna, som tagits med drygt 30 års millanrum. Piskbalkongen på höghusets tak hade försvunnit.
Foto: Henrik Henrikson.



Thomas Dahl berättade:
”Ja, den bron gick man många gånger över. Vår skola låg i barackerna på Hässelbystrandskolan, men vi hade matlagning och hemkunskap i Maltesholmsskolan.
Det finns många minnen från den tiden. Vi lärde oss att göra regn- och rusksoppa och den gör jag ibland än i dag.”

Regn- och rusksoppa är en tomatsoppa med buljong, bönor, lök, morötter och kanske en palsternacka.



Gångbron har här blivit mer än 50 år gammal. Året är 2014 och mycket mossa täcker den slitna betongen.
Foto: Henrik Henrikson.



Sommaren 2015 renoverade man grundligt den slitna bron.
Foto: Robert Thonander.



På västra sidan av bron bytte man då ut trappstegen.
Foto: Henrik Henrikson.



En disig vinterbild, bara några dagar före julafton 2019.
Foto: Henrik Henrikson.



År 2020 var det dags igen med en renovering. Rolf Nordin skrev:
”Gångbron vid Hässelby strand mellan Persikogatan och Maltesholmsvägen håller på att renoveras. En byggjobbare berättade för mig att gångbron är i uruselt skick. Den gamla betongen och asfalten ska nu bilas bort och ersättas med nytt samt att räckena ska ersättas med nya. Arbetet beräknas vara klart vintern 2020.”
Foto: Rolf Nordin.



I augusti 2020 byttes räcket ut på gångbron.
Foto: Robert Thonander.



Det provisoriska planket medan man väntade på det nya räcket.
Foto: Robert Thonander.



Peå Piraten berättade om sina barndomsminnen:
”Där på gångbron låg syrran och jag och sköt märlor av sprängtråd ner på folk på perrongen.”

I en blogg skriven av tunnelbaneförare 2008 kunde man läsa:
”Ordningsvakter kallades ut till Hässelby strand, där föraren på 31:an rapporterade om att en hop snorungar stod på gångbron ovanför plattformen och kastade saker på folk nedanför. Det lät som om tredje världskriget hade startat: förortsborna anfaller!
Föraren som körde tur 32 förtydligade vad som hände genom att meddela att det var nypon ungarna kastade. Under byte av körände hade hon fått en hel hop i huvudet till förtjusta fniss och garv ovanifrån. Självfallet hade de både hunnit pissa från bron och sedan smita hals över huvud precis innan ordningsvakterna kommit på plats. Man får väl vara glad över att det var nypon de kastade och inte något annat.
Den där förbannade bron är en riktig snöbollsklassiker. Får man önska sig en snöfri vinter i år igen, månne?”
Foto: Henrik Henrikson.



Vid övergångsstället på Persikogatan vaktar vissa tiden skolpoliser. Man har dessutom monterat en solcellsdriven blinkanordning intill vägmärkena för att ytterligare göra bilister uppmärksamma på att det här är ett övergångställe för många skolbarn.
Foto: Henrik Henrikson.



Någon tyckte tydligen inte att det skulle vara något övergångställe här, och körde ner ett av vägmärkena.
Foto: Henrik Henrikson.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.