EN STOR ELDSVÅDA I GRIMSTASKOGEN

I början av juni 2007 var det torrt och hett i Stockholmstrakten. Eldningsförbud rådde. Ändå började det brinna på flera ställen i Grimstaskogen vid sextiden på lördagseftermiddagen den 9 juni 2007. Någon trodde det varit ovarsamma grillare, andra att man slarvat med cigaretter.

Brandbilar från fem olika brandstationer dirigerades till Grimstaskogen

Slangar drogs utmed stigarna in i skogen till områdena där det brann. En tjock rök spred sig in över Hässelby strands bostadsområden. Den fräna lukten av skogsbrand kändes ända bort till Johannelund.

Det brann fortfarande under söndagen. Och det var inte små ytor som brann. Det var två områden inne i skogen på ungefär 300 x 100 meter vardera. Det var under söndagen dock inte längre några öppna lågor, men det pyrde, rök och sprakade i marken. Det kallas för att det ligger och kolar, så man fick hela söndagen spruta med vatten för att få marken genomsur.

Trots rök och stank av brand var det många joggare som inte kunde låta bli att ta sin dagliga tur genom området.

Det är faktiskt bra att det brinner då och då i Grimstaskogen – för den biologiska mångfalden. Det är ett sätt för skogen att förnya sig. Flera arter förökar sig bäst i mark som har brunnit. När till exempel mossvegetationen har bränts av så kan blåbär och lingon få chansen att dominera under de närmaste åren. Och det är ju bra för dem som tycker om att plocka bär…


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.