Hässelby strand på 1960-talet, del 1
(bilder: Lennart Månsson)

Dessa bilder är tagna i Hässelby strand på 1960-talet av fotografen Lennart Månsson.
Tack vare hans son, Lasse, har jag fått möjlighet att nu kunna presentera dessa utmärkta bilder från en tid 50 år tillbaka.
Året är 1963 och Hässelby strands centrum fyller fem år. Hässelby strands sjöscouter har en fiskdamm invid trandläkarens entré och i bakgrunden kan man skymta fisk- och delikatessbutiken.
Högst upp på Medsolsbacken ligger detta höghus - nr 17. När denna bild togs 1963 var huset bara två år gammalt. 1961 började man flytta in i husen nr 15 och 17.
Detta är höghuset på Medsolsbacken nr 15. Barnen framför porten leker och flera åker på trehjulingar. En man stänger sin garageport, och uppe i huset rumsterar folk på balkongerna. Tallarna är numera borta och är ersatta med lövträd och buskage.
Utsikt från Medsolsbacken, och i fjärran syns Mälarens vatten. Den låga byggnaden till höger i förgrunden kallades Jaktpaviljongen och låg i anslutning till Hässelby strands centrum. Huset byggdes 1959 och inrymde förskolan Strandgården. Eftersom huset låg på en ås så fanns det en souterängvåning och där hade Hässelby strands sjöscoutkår sina lokaler. Huset är i dag rivet och det ligger ett bostadshus där nu.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.