Väggtapeter från Hesselby slott på auktion

Två av de vävda tapeter som fanns på Hesselby slott i början av 1900-talet auktionerades ut den 6 december 2011 på Stockholms Auktionsverk. Ovanstående tapet visar hur Dafne undflyr den förföljande Apollo. Den tillverkades under 1600-talets första hälft och är 281x470 cm. Denna tapet bjöds ut först av de två, hade ett startpris på en halv miljon och klubbades för 725.000 kronor.
Så var det dags för den mindre tapeten. På denna tapet ser man Apollo och lilla Eros, vilken förmanande höjer ett varnande finger. På denna bild kan man se hur det såg ut när denna franska Beauvais-tapet hängde i kabinettet på Hesselby slott år1920. Tapeten har ett mått av 283x227 cm.

På auktionen hade denna tapeten ett utropspris på 200.000 kronor och gick till slut för 600.000 kronor - en tredubbling av startpriset! Det tyder på att det var många intressenter som var kvar efter att den stora tapeten gått för 725.000, och flera av dem var fast beslutna att försöka få åtminstone denna tapet - tydligen till vilket pris som helst.

Dessa två vävda tapeter är ur sviten Apollon et Daphné och är från 1600-talets första hälft i Paris. De är restaurerade 1898 i Stockholm.

De har hängt på flera av släkten Bondes slott, bland annat på Hesselby.

Under visningsdagarna på Stockholms Auktionsverks lokaler på Nybrogatan 32 hängde de två tapeterna, som man kan se på ovanstående bild, på en framträdande plats på väggen ovanför informationsdisken.

(Färgbilderna har jag fotograferat på Auktionsverket, med vederbörligt tillstånd)


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.