Folk musik festival på Hesselby slott 2013
(foto och text: Henrik Henrikson)

I år var Hesselby Folk Musik Festival mellan den 9 och 11 augusti. Jag jobbade under helgen och kunde inte bevaka evenemanget som jag skulle vilja ha kunnat. Men någon timme på söndagen kunde jag i alla fall göra ett snabbt besök.
Man hade aviserat regnskurar under söndagen, men det var lika soligt och varmt som tidigare under veckan. Mycket folk kom för att se och lyssna på det spontana jammandet på slottsgården.
På scenerna uppträdde en rik rad av artister. När jag var där visades spelet "Resan till Apolonien". Föreställningen beskrevs som "cirkus möter saga, som möter teater & musik"...
Hade man inte med sig något instrument var det fritt att tillverka ett eget. Hur det här instrumentet lät sedan slapp jag höra.
I tältet på slottets terrass sjöng Björn Skrotis Johansson under kandelabrarna några låtar från sin senaste skiva.
När det blev lite fart på det spontana jammandet nedanför slottets trappa så var det några som ställde upp med spontan dans.
Många hade tagit med sig sina favoritinstrument och spelade och jammade för fullt av hjärtans lust.
Det fanns mycket gott att äta för oss som besökte festivalen. Läckert doftande indisk mat och hederlig svensk korv till exempel. Jag tog en kantarelltoast med västerbottensost. Den smakade ljuvligt!
Det hölls kurser så att man kunde lära sig schottis, polka hambo, mazurka, vals, snoa och enklare samkväms- och folkdanser. Personligen funderade jag på att lära mig en "enklare samkvämsdans", vad det nu innebär...


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.