Flyktingar i Hässelby
(text: Henrik Henrikson, bilder: stadsmuseet)


En period precis efter andra världskrigets slut användes Hässelby slotts huvudbyggnad som flyktingläger.
En del av de flyktingbarn som efter andra världskrigets slut kom till Sverige från Tyskland och Ungern placerades på Hässelby slott.

Mirjam var ett av dessa flyktingbarn från Ungern. Hon var 15 år när tyskarna deporterade henne till koncentrationslägret Auschwitz tillsammans med sin mor, en bror och sina systrar.

Efter kriget kom de med de vita bussarna till Sverige. Systrarna reste vidare till USA eller Israel. Mirjams väg blev emellertid annorlunda. Eftersom hon var så ung placerades hon med flickor i sin egen ålder på Hässelby Slott. Det fungerade som ett slags internat, där de fick undervisning några timmar varje dag. Så småningom började hon arbeta i Pertrix batterifabrik i Sundbyberg.

Hon berättade: ”Ja, sen var det så den första tiden... så var det en industriägare som hade Pertrixsverken... en batterifabrik, som tog hand om oss...när vi kom ifrån... vi var i Hässelby i tre månader och försökte lära oss lite svenska... och vi fick en bostad... och det var ganska snyggt... det var ett radhus med flera rum då eftersom vi var tolv stycken flickor... och så anställde de en husmor, och så fick vi jobba i fabriken under deras ansvar ett halvår... sen så släppte de oss och vi fick söka egna vägar.”

Efter ett år återvände Mirjam till Ungern.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.