Inne i Hesselby slott

(text: Henrik Henrikson)


Detta är en plan över rummen i Hesselby slott så som det såg ut 1920. Man ser tydligt hur de två flyglarna är snedställda. Det är speciellt två av rummen som jag ska visa bilder från, så att man kan se hur inredningen förändrats under åren. Det första rummet är nr 1, matsalen, och sedan rum nr 3, galleriet.


Vi börjar med matsalen. Så här såg det ut 1920, med en spis och en stor Beauvis-tapet. Den öppna spisen är från den ursprungliga inredningen i typisk 1600-talsstil.

Målningarna som sitter över spisen och över dörren är från 1760-talet då det var Wiveka Trolle som inredde rummen. På den tiden hade man här inne en julgran till jul, med ”på kvistarna hundra vaxljus och däromkring voro våra julklappar uppstädade på ett bord” (Carl Bondes memoarer).

1932 köpte Stockholms stad slottet, och när familjen Bonde flyttade tog de givetvis med sig alla möblerna.

Hesselby slott stod länge tomt, och så här såg matsalen ut 1937. Det är samma öppna spis på denna bild. Foto: J. Söderberg.


När Nordiskt Kulturcentrum flyttade in på slottet, så inredde man rummen med diverse äldre möbler. Matsalen, som döptes om till Gula salongen, såg ut så här 1967, med en Karl Johanssoffa och en stor oljemålning av John Kindborg. Bara den öppna spisen står kvar, fast den nu har blivit mörkmålad.

Denna bild av samma rum har jag tagit 2011.

Möblerna är utbytta, men den stora oljemålningen hänger kvar, och den ursprungliga öppna spisen hänger fortfarande med. (Foto: Henrik)

Så ska vi gå över till nästa rum, galleriet:


Det här är galleriet så som det såg ut 1920. Här hängde en massa porträtt av medlemmarna i släkten Bonde. Det långsmala rummet var ursprungligen två mindre kammare, men man hade tagit bort mellanväggen. Den öppna spisen är av vit marmor. På var sida om spiseln står två rokokobyråer med gråa marmorskivor. Sittmöblerna är förgyllda i Louise XVI-stil. Längst bort skymtar en flygel.
När alla inventarier flyttades efter försäljningen 1932 stod galleriet så här tomt, med hål i väggarna och ett flagnande tak.

Denna bild av galleriet är tagen av mig 1965.

Tak och väggar hade fått ny färg, och rummet hade nu en tidstypisk inredning med rokokomöbler från 1700-talet. Och solen lyste igen. (foto: Henrik)


Slutligen några bilder som jag tagit vid ett besök på slottet 2011. I biblioteket har man satt in ett gammalt 1600-talstak från Gamla stan.

Vid renovering av slottet 2010 fick åtta svenska artister designa varsitt rum i den del av flyglarna där man hyr ut hotellrum.

Detta rum har E-type designat. Ovanför sängen sitter en tavla med sångaren själv. Genom den stora fönsterrutan i gången ser man direkt in i badrummet, kanske lite jobbigt när man står naken i duschen. (Foto: Henrik)


Det rummet som Pernilla Wahlgren designat är mer i dämpad mjuk stil och med mycket textilier. Rummet går i sin helhet i svalt blått (foto: Henrik).

Om man vill så kan man bo en natt i detta rum som är designat av Magnus Carlsson. Mycket pastellfärger, och med en taklampa som ger diskokänsla. Bakom en vägg av betongglas finns badrummet med dusch. Magnus Carlsson sade om rummet: ” På med pingvinkostymen, blanda dig en "drya" and disco the night away. När partyt är över sover du som en kung i detta rum.” (Foto: Henrik)


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.