Hässelbygårdsskolan
text och bilder: Henrik Henrikson

1954 bestämdes att en stor central skola skulle byggas i Hässelby gård. Man stakade ut en tomt intill Hässelby gårds centrum och sade: ”Här ska den nya skolan ligga!”

En arkitekt som hette Stig Åkermark fick uppdraget att rita skolan.

Det var verkligen en hel del extra att tänka på för just den här skolan. För det första så var tomten som skulle användas för skolan ovanligt långsmal. Dessutom skulle skolans aula också vara bio för allmänheten och därför placeras invid torget. Ett annat önskemål var att matsalarna skulle ligga i skolans västra del så att eleverna i de två små skolorna Daltorpskolan och Ekebyskolan skulle få kortare väg att gå när de kom för att äta.

En öppen pelargång, en så kallad loggia, mellan de två längornas huvudentréer tänkte arkitekten skulle fungera som ett regnskydd för barnen. Det tyckte man på Kammarkontoret var fånigt och totalt onödigt. ”Om det regnade kunde väl ungarna stanna inomhus”, sade man. ”Dessutom skulle väl inte alla ungarna få plats där i alla fall under det lilla skyddet”. Loggian byggdes i alla fall, och den är väl i dag en del av skolans karaktär tycker jag.
Klassrummen placerade Åkermark i skolans centrala del i två byggnader. Specialrumsbyggnaderna placerade arkitekten i änden närmast centrum. Och i andra änden en skolmåltidsbyggnad och en byggnad för gymnastik och bad.

Sex naturvetenskapliga institutioner inrättades för den teoretiska undervisningen. Sedan fick skolan två verkstäder och tre skolkök.

Bilden är från 1964.

Här har jag tagit samma motiv 2007. Träd har vuxit upp och det lilla stängslet som var så praktiskt för eleverna att sitta på har tagits bort. Skolgården användes på somrarna som bilparkering.

Skolan hette först Centralskolan. Namnberedningen föreslog på 1950-talet att skolan skulle heta Hässelby gårds skola – i tre ord, men det slog aldrig igenom.

De första eleverna kunde börja i skolan till terminstarten den 29 augusti 1957.

Den första skoldagen var kylig, när de allra första eleverna kom, men solen tittade fram och lös över baracker, lera och byggnadsställningar omkring den halvfärdiga Centralskolan. Målare och andra hantverkare arbetade in i det sista febrilt i trappor och korridorer. Skolans trettio lärare fick leta sig fram mellan målarpytsar och pallar till uppropet i ett klassrum på andra våningen. Nio klassrum inom Centralskolan hade hunnit bli färdiga, fyra lärare fick flytta in i provisoriska lokaler inom själva administrationsbyggnaden och de sjutton återstående fördelades på tre provisorier på olika håll inom distriktet. Under terminen blev successivt ytterligare 14 klassrum klara att användas, men genom alla förseningar blev de sista klassrummen inte färdiga förrän under vårterminen 1960.

Under våren 1958 blev läkarmottagning, biblioteket och en del specialsalar klara att tas i bruk. Därmed var första byggetappen klar. Under våren 1959 började man med andra etappen. Den omfattade åtta klassrum, tre gymnastiksalar, två matsalar, fem institutionsrum, en simbassäng och aulan, som samtidigt fungerade som biograf. Sedan ritade arkitekt Stig Åkermark en tandpoliklinik i skolan. Där skulle finnas plats för tre tandläkare.

I början av 1960-talet hade Hässelbygårdsskolan nu blivit färdigbyggd, barnen kommit på plats och de olika avdelningarna började fungerade bra. Eleverna i de olika årskullarna trivdes bra, trots att skolan hade blivit en av de större i staden. Elevantalet i början var 1200, vilket kan jämföras med dagens elevantal som är cirka 500.

Men det finns ju alltid en behov av att visa en attityd och tuffhet kompisar emellan, och skolan kallades ibland Centralfängelset (syftande på skolans dåvarande namn Centralskolan) och av en del elever kallades den Gangsterfabriken, då många av Västerorts stökigaste ungdomar hade gått i just denna skola.

Till hösten 1993 fick skolan Sveriges första musiklinje på högstadienivå. Förutom de vanliga ämnena så fick eleverna på denna linje många timmar med ämnen som dans, musik och drama. Man hade bland annat också byggt en stor spegelklädd danssal med parkettgolv i källaren. Sedan fick eleverna använda biografen Prisma, som också var skolans aula. Det blev en perfekt övningsscen för musikgruppen. Huvudlärare var musikläraren och kompositören Kalle med C Sörnäs. Första läsåret avslutades med fem utsålda föreställningar på Prisma med den egenkomponerade musikalen Gromsch-Gromsch.
Hässelbygårdsskolan har lite grand blivit en specialskola för dans, musik, och drama. Redan i förskolan har man en musiklärare och från andra klass kan man ha danslektioner en gång i veckan. Sedan när man börjar i sjunde klass kan man söka till någon av dessa speciella musikklasser.
Själva badet, som i femtio år hann användas av flera generationer av Hässelbybarn, stängdes 2004 och har de senaste tio åren varit igenbommat och förfaller.
Under vårterminen 1997 gjorde man en enkätstudie beträffande inomhusklimatet på Hässelbygårdsskolan. Man kom fram till att många elever och ungefär hälften av personalen besvärades av damm och smuts. Eleverna tyckte att elevskåpen var tråkiga och fula. Eleverna tyckte dessutom vissa lokaler att var trånga och besvärliga, speciellt foto¬labbet och matematikrum. Eleverna klagade även över röklukt från personalens rökrum (skolpersonal som röker – hm, inte speciellt förnuftigt).

Några andra resultat i denna enkät: Av eleverna bodde 43 % i villa eller radhus. 91% var födda i Sverige. 42% trivdes bra i skolan.

Till hösten 2003 startade Hässelbygårdsskolan en specialidrottslinje där man satsar speciellt på basket, bordtennis, friidrott och simning.
I skolans huvudentré har konstnären Lars Wellton skapat en mosaikvägg som sträcker sig tre våningar upp i trapphuset. Mosaiken består av rödbrun Jämtlandskalksten, gulskimrande marmor från Nasaret, gråbrun Napoleonmarmor från Belgien och djupgröna stenar från Aosta i Italien, mattsvart från Ardennerna, glänsande vitt från Ekeberg i Närke med flera stenar, allt i djurkretsens tolv tecken. Det tog två år att färdigställa denna mosaik. Som ett trettonde tecken tillfogades Sputnik (en av de första ryska satelliterna som vid den här tiden hade skickats upp i rymden) med hunden Laika.

Mosaikväggen invigdes fredagen den 28 november 1958 i närvaro av bland andra skolans arkitekt Stig Åkerman och rektor Algot Teng.

Här syns bland annat Vattenmannen, Skorpionen och Väduren.

Sedan syns i trapphuset stjärntecknen Stenbocken och Kräftan.

Skolan är en F-9 skola med ca 500 elever i åldrarna 6-16 år. Skolan omfattar även fritidshem och särskola. På mediaprofilen får eleverna fördjupa sig ytterligare i svenska och bild. Skolans Textil och Hantverksprofil är ständigt fulltecknad.

Idrottsprofilen, där eleverna två gånger i veckan får utöva sin specialidrott under ledning av proffsiga tränare i antingen dans, fotboll, friidrott, basket, karate eller simning, är mycket attraktiv.

Musikalprofilen omfattar sex timmar per vecka av dans, drama och musik/sång.

I dag är Hässelbygårdsskolan en språkutvecklande skola som ger eleverna styrka att lyckas i vuxenlivet. 2010 fick skolan ett hedersomnämnande för sin fina kvalitetsutveckling.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.