Hässelby museum 25 år

Hässelby firade söndagen 7 november 2010 sitt 25års-jubileum med tårta och kaffe till alla som kom. Barbro hade bakat två tårtor med museets emblem och texten 25 år. Andra hade bakat andra tårtor. Alla lika delikata. Jag vet, för jag provade på flera av dem.


Många hade kommit och det blev mer än trångt. Lars Westberg från stadsmuseet (mitt i bild) och Eva-Britt Bexelius (till höger) intervjuades av Gunnar Almén. Det var Lars och Eva-Britt som på 1980-talet sammanställde Sopor blev blommor som blev en vandringsutställning, vilken i sin tur blev embryot till Hässelby museum.

De intresserade kunde sedan studera utställningen av tidningsartiklar och foldrar som beskrev museets tillblivelse.


Därefter var det dags att gå upp till Entréplanet där alla bjöds på kaffe och hemlagade tårtor.


I lotteriet, där lotterna gick åt lite väl snabbt, var det vinster på alla lotter med slutsiffra 0. Eva, som var med att arrangera detta jubileum, säljer lotter till hedersgästerna Alice Karlsson och Kim Gustavsson, som var med i museets första styrelse 1985.


Per Willö studerar sin lotterivinst tillsammans med Berndt Josephsson - den nyutgivna boken om konsten och konstnärerna i Hässelby och Vällingby.

Per Willös fru Eivor var givetvis med för att fira museets 25 år.
Bland övriga hedersgäster fanns, från den första museistyrelsen 1985, Olle Schaurek, Gun Würtz, Lars Berggren, Einar Nyrén och Stig Johansson.

I ett av rummen i källarvåningen, som tidigare varit en av polisstationens finkor, kunde man se hur det kunde ha sett ut i en tvättstuga förr i tiden.

Idén om ett trädgårdsmuseum i Hässelby väcktes i början av 1980-talet. Vid ett av Hässelby Handelsträdgårdsmästarföreningens årsmöten föreslog Sixten Hniopek att det gamla kom-munalhuset i Hässelby villastad skulle rustas upp för att inrymma ett trädgårdsmuseum. Fastighets-borgarrådet Mats Huldt invigde den 31 maj 1985 Villastadens museum genom att överlämna en förgylld nyckel till Nils Blänning och Sixten Hniopek. Museet öppnade för allmänheten den 27 oktober samma år.

Gunnar Almén hade, tillsammans med Eva Löfman och jag, Henrik Henrikson, arrangerat detta 25års-jubileum.

Det kom mycket folk, uppskattningsvis ett 70-tal personer, och efter ett tal av Åke Nilsson kunde alla hugga in på kaffe och de läckra tårtorna. Alla rummen fylldes av ivrigt diskuterande människor. Stämningen var hög och de flesta stannade tills det var dags att stänga.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.