Jag, Henrik Henrikson, och min hemsida


Jag är uppvuxen i Hässelby Strand. Jag var sju år när min familj 1955 flyttade till de nybyggda husen på Melongatan. Jag har alltid varit intresserad av fotografering och har under åren tagit många bilder i Hässelby. I början hade jag en enkel småbildskamera - Voightländer Vito CL.
På den tiden, före datorer, framkallade man sin film själv, och så gjorde man papperskopior med hjälp av en förstoringsapparat. Jag satt i köket och hade då mörklagt fönstren för det fick inte finnas något ljus när man framkallade sina papperskopior. Ingen fick heller komma in i köket, så efter någon timme var det alltid någon som knackade på dörren och ville komma ut för att laga till kaffe eller hämta något. Lite primitivt var det nog, men det var så det gick till på den tiden.

1968 började jag i en av Molanders fotobutiker i Högdalen.

1971 jobbade jag på Molab, ett fotolabb ute i Fagersjö. Jag hade skaffat en bättre kamera, en Minolta SRT-101 och lite extraobjektiv.

1973 började jag på orderavdelningen på Molanders Yrkesfoto.


Vart jag än åkte hade jag alltid med mig min kamera. Det blev med åren olika Nikonmodeller med tele- och vidvinkelobjektiv.

1982 flyttade jag till Malmö och började på Molanders där. Här står jag till vänster tillsammans med mina arbetskamrater i Molanders Yrkesbutik på Möllevångsgatan.

1985 var jag tillbaka i Stockholm och började på fotofirman Kafo. Det var nu som Internet började bli allmänt. Kafo var en av de första firmorna som hade egen hemsida i Sverige, och jag blev web-master.

1998 började jag på Madeco, även det en fotofirma som importerade professionell fotoutrustning. Den firman gick i konkurs 2009 och jag började på MTR.

Våren 1999 (redan förra århundradet...) startade jag min första hemsida Mitt Hässelby med underrubriken En del av Stockholms historia. Under åren har hemsidan vuxit och nu har den funnits i över 20 år!

Jag har skrivit boken Hässelby gård då och nu och bidrog med det mesta i boken Hässelby strand då och nu.

Jag är med i Hässelby hembygdsförenings styrelse sedan 2010.

Länk till min hemsida: http://www.hesselby.com

Se några av de Hässelbybilder jag tog 1968


Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Mitt Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.