Konsten i Hässelby strand

(text och bilder: Henrik Henrikson)

I Hässelbystrand tunnelbanestation finns denna kakelmosaik av Christian Partos. Av de deformerade djurbilderna kan man på något ställe kanske urskilja en groda. Konstverken kom på plats 2000.
I Hässelby strands tunnelbanestation har samma konstnär pyntat till hissen och golvet framför. Han har poängterat hissen "som ett formelement genom att ge den en annan yta – gulkromaterad metall– och ett optiskt kakelmönster som ser skevt ut".
SPEGLING är en drygt meterhög skulptur i rostfritt stål på en sockel av granit som du kan hitta i närheten av Strandliden. Konstverket var färdigt redan 1968, men kom på sin plats nedanför parken Stråket tre år senare - 1971.
Konstnären till skulpturen SPEGLING heter Åke Thornblad. Verket är kubistisk och abstrakt. En del säger att de kan se en kvinna i den ena halvan och ett par män i den andra halvan.
Vid Maltesholmsskolan är detta drygt meterhöga lodjur placerat. Det är hugget i röd Vångagranit av Stockholmsskulptören George Granmar.
Lokatten är placerad utanför Maltesholmsskolans entré och kom på plats för mer än 50 år sedan - 1963.
Många bostadshus har konst i portar och trapphus. Dessa små skulpturer hittade jag på Maltesholmsvägen.
De små skulpturerna runt en pelare i entrén är gjorda av konstnären Annika Segerbäck från Dädesjö och de är gjorda 1998.
De små miniatyrerna är spralliga figurer från en svunnen tid och de dansar och leker runt pelaren.
1968 utlystes en tävling till utsmyckning av kraftvärmeverkets område. Skulptrisen Marie Stenqvist vann med verket GRUPP OCH INDIVID. Det består av fyra enheter, placerade i marknivå på helt nergrävda betongfundament. Marie sade att man ska gå runt och igenom gruppen och fantisera på egen hand. Man ska känna på ytan med sina fingrar, sade hon.

Från början var det tänkt att skulpturgruppen utanför kraftvärmeverket skulle utföras i vit Ekebergsmarmor, men eftersom man hade problem med sotutsläpp från kraftvärmeverkets skorstenar, så valde man ett mörkare material redan från början. Skulpturgruppen kostade 145 000 kronor och kom på plats 1970.

Dessa figurer på Melongatan är visserligen massproducerade på en fabrik i Skåne, men pryder sina platser ändå. Figuren framför Melongatan 15 föreställer en häst. Den blev tyvärr skadad och fick ett öra avslaget i samband med en renovering av lägenheterna i huset nyligen.

Figuren framför Melongatan 23 föreställer en röd höna och framför Melongatan 19 finns en en svart katt. Denna typ av skulpturer brukar ibland användas som hinder på gångvägar där bilar inte ska kunna komma fram.

Även på Fyrspannsgatan kan man hitta en liknande figur, men här är det en grön sköldpadda som håller vakt utanför Fyrspannsgatan 39.
Utanför port 17a på Aprikosgatan hittade jag en liten skulptur i sten. Föreställande fyra ganska så knubbiga figurer. Det ser ut att vara en familj med man, hustru, son och dotter.
Under tunnelbaneviadukterna i området hittar man ofta konst i kakel. Det här är en viadukt på gränsen mellan Hässelby gård och Hässelby strand och den är utsmyckad med kakel i olika bruna och gula toner.
Slutligen en bild från Hässelby strands kyrka. I kyrkorummet finns altartavlan VARDE LJUS i aluminium uppdelad i 35 bitar. Konstverket är gjort 1986 av skulptören Bertil Berggren Askenström. Under hösten 2013 fick verket en ny strålande belysning.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.