"BYN VID HASSELÄNGARNA"

Vad betyder ordet Hässelby egentligen?
Faktum är att ordet hässel, enligt Svenska Akademiens Ordbok från 1932 är en teknisk term med följande betydelse: Vid handtillverkning av papper är hässeln en träkloss som är försedd med en stegformade hake. Den sättes fast på randen av "kypen" (det kärl som den grötformiga pappersmassan förvaras i) När man tar upp formen med det våta pappersarken ur kypen får formen några ögonblick stöjas mot hässlet medan vattnet rinner av.
Detta ord hässel kommer av det tyska esel (egentligen åsna) med avseende på formen.
Att hässla kallas guskarens verksamhet, när han sätter upp formen mot hässlet och tager ned densamma därifrån. Att guska, i fråga om handtillvärkning av papper, betyder att lägga eller avtrycka (det ur formkaret upptagna, fuktiga, icke fullt sammanhängande pappersarket) från formen på pressfilt.
Detta om en hässel.

Kan det verkligen vara riktigt?

Nej, namnet Hässelby kommer knappas från denna detalj i äldre pappertillverkning. Namnet härleds snarare till växten hassel. Den fornsvenska benämningen på hasselnöt var hasla nut. Ordet hassellund hette hesli, och där kan vi se det riktiga ursprunget till namnet Hässelby. Stavningen har varierat genom tiderna. En tidig stavning var haesliby. Stavningen på 1300-talet var Hesleby. Andra stavningar: 1630 Hesselby, 1667 Häsleby, 1693 Hässelby.
Namnet Hässelby kan vi alltså fastställa härleds till det buskliknande lövträdet hassel. Hassel som växte i lövdungar var vanligt i detta område med sin goda jordmån.
Hasseln är ett träd eller en buske av det till underfamiljen Coryleæ inom familjen Betulaceæ hörande släktet Corylus. Den i Sverige inhemska, såsom buske eller mindre träd växande arten Corylus Avellana, kallas vanlig hassel.

Hur känner man igen en hassel?
Hassel är oftast en stor mångstammig buske, men kan i sällsynta fall bli trädformad. Unga skott är borsthåriga och har rödbruna körtelhår. Vinterknopparna är strödda, korta och trubbiga, bruna eller gröna; hanhängena övervintrar nakna. Bladen är stora, nästan runda, vasst dubbelsågade och mjukhåriga, bladbasen är symmetrisk som har strävhåriga blad med asymmetrisk bladbas. Hasseln blommar mycket tidigt på våren, ibland redan i januari då snön fortfarande ligger. Honblommorna är vindpollinerade och är vid blomningen inneslutna i knopparna och bara de vackert röda, trådlika märkena sticker ut. Hanblommorna sitter i långa, gula hängen som utbildas redan under sommaren för att följande vår finnas färdiga att slå ut och sprida sitt pollen. Hassel är mest känd för sina välsmakande frukter, hasselnötterna. Dessa sitter i grupper, var och en omsluten av flikiga svepeblad. Hasselnötterna sprids ofta med möss, ekorrar och nötskrikor. Hassel är mångformig och former med flikiga blad eller ljust rödbruna blad är kända.

Får man plocka hasselnötter?
Att plocka hasselnötter ingår inte i allemansrätten, så om man vill plocka nötter måste man först ha markägarens tillstånd. Redan på medeltiden var det förbjudet att plundra hasselskogar, men Hildebrand skriver i Sveriges medeltid (1879) att "man hade dock så pass mycket undseende med den begärelse, som anblicken af nötklasarne måste väcka, att det, enligt Östgöta- och Skånelagarne var vandraren medgifvet att plocka så mycket, att han dermed kunde fylla hatten ända upp till hattbandet eller vanten ända upp till öppningen för tummen.".

På andra språk
Hassel på fornsvenska hette hasl, motsvarande på danska och norska hassel, norsk dialektalt och isländska hasl, tyska hasel, fornengelska hæsel, engelska hazel. Ordet kommer från det indoeuropeiska kos(u)lo-; jämför latinska corulus, corylus, fornirländska coll.
Det svenska namnet hassel (hasl) nämns redan i Upplandslagen år 1295.

(På finska heter hassel lite annorlunda: pähkinäpensas).

Vad mer finns att säga om hassel?
Även trä eller ved av hassel kallades hassel.
Hassel kunde också betyda stryk och smörj med hasselkäpp. Se citatet "Då ska dom ha hassel... Jag … skar ett par väldigt bussiga hasselspön.” av Strömberg 1916.
En hasselbacke var en med hassel bevuxen backe, enligt C I Hallman 1778, om nu någon inte skulle begripa det.
Hasselknoppsbröd var ett slags nödbröd med inblandade hasselknoppar eller hasselhängen.
Hasselrot eller hasslerot, i betydelsen rot av hassel, var den förr såsom läkemedel brukade roten av växten Asarum europæum, hasselört, enligt Bolavi 1578.

 

 

Källor: Svenska Akademiens Ordbok 1932
Svenska Uppslagsbok 1936
Bra Böckers Lexikon 1979
Den virtuella floran/Nordiska riksmuseet http://linnaeus.nrm.se/flora/welcome.html


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.