Zanyar Adami

Zanyar Adami föddes den 16 oktober 1981 i den krigshärjade delen av Kurdistan som tillhör Iran. Kom som barn till ett fosterhem i Hässelby. När föräldrarna kom flyttade de till en lägenhet i Hässelby villastad. När han växte upp och började läsa svenska tidningar insåg han att invandrare inte beskrevs så bra.

”Så i gymnasiet bestämde jag mig för att bli svensk. Jag observerade och lärde mig: hur pratar man, hur hälsar man på varandra, vad äter man? I början försökte jag nog leva upp till en stereotyp av svensken.”

Efter gymnasiet läste han mediateknik på KTH. Han började skriva krönikor i tidningen Metro. Han grundade tidningen Gringo, som tog upp ämnet invandrare i Sverige och svenskarnas fördomar mot invandrare på ett friskt och vaket sätt, och med en stor portion humor. 2005 erhöll han Stora Journalistpriset som årets förnyare.

Han poängterade gärna att han kom från Hässelby och kunde i september 2005 med glädje konstatera att Hässelby gård blev årets vinnare i Gringos tävling om vilken förort som var Sveriges bästa.

Zanyar Adami fick ett exemplar av min bok ”Hässelby gård då och nu”.

Lillasystern Kazhal Adami är violininst, sångerska och skriver låtar. I sitt debutalbum ”Cwantvin wise” har hon själv skrivit alla låtarna.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.