Emanuel Swedenborg

Emanuel Swedenborg, föddes för 327 år sedan – den 29 januari 1688 i Stockholm, död 1772.

Han var en svensk vetenskapsman, filosof, bibeltolkare, kristen mystiker och teolog.

Greve Gustaf Bonde på Hässelby slott omgav sig gärna med framstående personer av alla de slag; en trägen gäst på hans slott i Hässelby var Swedenborg.

I ett brev 1760 hade greven Gustaf Bonde bjudit in Swedenborg att besöka honom och bese Hässelbys "lilla trädgård". Swedenborg svarade: ”Jag är tacksam och hedrad av din brev och för din nådiga inbjudan till Hesleby.”

Ja, Swedenborg var en nära vän till Bonde på Hässelby. Men Swedenborgs excentriska intressen gjorde att många ansåg han vara minst sagt lite konstig i huvudet.

I ett brev till Carl Bonde den 28 juli 1764 skriver friherre G. O. Fleetwood: ”Svedenborgs anteckningar om andra världar är de underligaste jag någonsin kunnat se. De strider mot allt förnuft och religion, och det är tydligt, att han är helt rubbad i sitt förstånd, även om han i övrigt är en snäll och god gammal gubbe”.

Emanuel Swedenborg var en återkommande gäst på Hässelby. Han levde i en tid då man var fascinerad av alkemi. Även Gustaf Bonde kände sig lockad av dess mystiska teorier.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.