Björn Spetze

(text och bilder från Facebook 2015)

Ingrid Sjölundskriver den 23 december 2014:
Björn Spetze gick i paralellklass.Trevlig kille som såg rätt bra ut. Försökt hitta något att lyssna på men har gått bet på det .

Lotta Källström skriver den 31 mars 2015:
Björn gick i min klass! Han var en fin kille minns jag!! Många av oss tjejer var nog lite småkära i honom.

På 1970-talet bodde två grabbar på Aprikosgatan i Hässelby strand. De var kompisar, och ett av deras gemensamma intressen var musik, den tidens pop och rock. Det var Björn och Sten. Båda var i tonåren. Björn var väldigt talangfull inom pop, vispop, rock, programlederi och bildkonst. Sten ägnade all sin tid åt ljudinspelningshobbyn.

Den mest talangfulle som Sten spelade in på sin rullbandspelare var Björn Spetze. Man kan säga att det var Sten som skapade artisten Björn Spetze. Det märkliga med Björn var hur snabbt han själv lärde sig att spela gitarr och piano utan hjälp av någon lärare. Under åren 1972 – 1976 spelade de två kompisarna in mycket av Björns musik på audiorullband. Under dessa år skapade Björn mycket av sin musik.

Vintern år 1977 ville Björn förnya sig och förkovra sig. Han bestämde sig för att ta nästa steg i sitt liv och planerade att bilda ett band med skickliga musiker som skulle spela hans låtar. Men det var ju fler än Björn som skrev musik, och alla ville ju föra fram just sina egna låtar. Skulle man vara med i ett band, så ställde de flesta som villkor att de också skulle få framföra sitt eget låtmaterial. Alla unga män ansåg sig själva vara musikaliska genier och var ju ivriga att få spela just det som de själva skrivit. Att Björn producerade ett helt unikt material, utöver allt annat på den tiden, var det ingen som insåg. De musiker som Björn kom i kontakt med var för självupptagna för att upptäcka vilket musikaliskt geni han faktiskt var.

Men Björn såg aldrig bakåt och återvände aldrig till Stens rullbandspelare där han kunnat skapa sig en karriär åt sig själv som låtskrivare. Han kanske skulle ha nöjt sig med inhyrda musiker och ägnat sig åt att skriva låtar och framföra dem som soloartist.Nu när man ser bakåt så undra man hur det hade gått om Björn, efter att ha slutat grundskolan år 1976, hade sänt in sina audioinspelningar från Stens rullbandspelare till radioprogrammet Bandet Går, där alla blivande förmågor kunde spela upp sina alster på den tiden.

Men i stället var Björn i början av 1977 helt inriktad på att bilda ett eget band. Att både ha ett band och samtidigt fortsätta att spela in hos Sten och dennes rullbandspelare som soloartist var inget som Björn kunde tänka sig. Nästa steg i hans liv var i stället att bilda ett band och inget annat. Björn hade på den här tiden som 15-16-åring en antikommersiell livssyn, men han tyckte inte heller att han var kommunist. Han var inte politiskt intresserad över huvud taget. Hans enda stora intresse var musiken och hans mål var enbart att kunna bilda ett eget band. Tragiskt nog så fann Björn aldrig några bandmedlemmar som ville spela med honom och framföra alla de låtar han gjort.


Björn Spetze på Maltesholmsbadet tillsammans med sin kompis Sten. Bilden är tagen tisdagen 26 juni 1979.

Björn Spetze var under andra halvåret 1979 med i Roys band Igor Asfalt. Det var väl ödets avsikt att Björn skulle slå igenom i det TV-program som Roy ordnat åt bandet. De uppträdde i TV-serien Öronaböjs program Rockplock som sändes klockan 18:30– - 19:20 i TV2 måndagen den 19 november 1979.

Men i stället för att utnyttja den plötsliga popularitet som uppträdandet i TV gav så stack Björn iväg och liftade ner till Paris direkt efter det att de uppträtt på TV. Roys band Igor Asfalt var därför tvungna att tacka nej till flera erbjudanden om inspelning av en singelskiva som de blev erbjudna efter TV-framträdandet.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.