Fredrik Samuelsson

En av Hässelbys stora idrottsstjärnor är friidrottaren Fredrik ”Sampa” Samuelsson.
Han fyller i år, 2017, 22 år, och bor tillsammans med sina föräldrar och lillebror
i ett idylliskt gult radhus i centrala Hässelby villastad.

Det var helt nyligen som han i Stockholms DM presterade det tredje bästa resultatet
någonsin av en svensk mångkampare.

På så vis rankas han just nu som världsetta.Han beskriver sig själv:

"Jag är en kille född 1995 som brinner för friidrott och allra mest för den mest krävande grenen, nämligen tiokamp – grenarnas gren.

Jag började min idrottskarriär som sexåring med att spela fotboll i Hässelby SK. Jag tyckte inte att det räckte så mamma och pappa fick mig att testa friidrott också. Inom friidrotten tävlade jag först för Sundbybergs IK (mammas gamla klubb), men när jag var åtta år så bytte jag till Hässelby SK som jag fortfarande tillhör! Att det blev mångkamp var rätt naturligt eftersom pappa höll på med det.""Fotbollen gick väldigt bra och när jag var 10 år tillhörde jag Brommapojkarnas förstalag, dvs Sveriges bästa ungdomslag. Vi vann det mesta med laget och fick åka på internationella turneringar flera gånger per år. Största framgångarna är nog tre raka finaler i Gothia cup, Världens största fotbollsturnering! År 2007, när vi vann mot Elfsborg med 4-3, gjorde jag 3 av våra mål.

Framgångarna med laget fortsatte, vi vann Sanktan i Stockholm som 15-åringar och gick till Riksfinal mot Landskrona BOIS och IFK Göteborg. Finalen direktsändes i TV och vi vann även denna stora seger. Jag gjorde ett av våra två mål i avgörande matchen mot skåningarna."


"2013 blev ytterligare ett framgångsrikt år. Inomhus gick okej, jag kom 2a på JSM i Sjukamp. Utomhus lyckades jag kvalificera mig till mitt stora mål för sommaren, nämligen Junior EM i Rieti, Italien. Mitt första stora internationella mästerskap som skulle komma att bli en succé. Jag kom till tävlingen med ett personbästa på 7251p och lyckades förbättra detta med hela 300p till 7532p. Jag slutade 7a i tävlingen varav jag var 3:e bästa 95 grabb. Höjdpunkten var 2.04 m i höjd."


Sedan gick det från klarhet till klarhet med vinster och medaljer. Så i början av 2017 slog alltså denne Fredrik Samuelsson från Hässelby till med det tredje bästa resultatet någonsin av en svensk mångkampare. Resultatet gjorde honom till världsetta.


Nu siktar han på en medalj på junior-EM i juli i Bydgoszcz och att kunna kvala in till senoir-VM i London i sommar.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.