Diverse punk- och rockband från Hässelby

BXS: en hiphop grupp från Hässelby och Bromma. De har gjort två demo-CD med förorts hiphop, enligt en uppgift 2001. De var då ännu inte särskilt bra, de "saknade attityd, känsla och bra driv". De öste inte på tillräckligt, och hade inte skaffat sig tillräcklig scenvana. Kritiker tyckte att de behövd skaffa sig "mera övertygelse och mer jävlar anamma".

Monoriders: medlemmarna var:

Rikard Slättegård - sång, gitarr
Patrik Slättegård - trummor
Anders Lilja - bas

och de bildade tillsammans trion Monoriders från Hässelby. De spelade sedan tillsammans i ett par år, och i juni 2001 spelade de in en demo i Decibelstudion på söder.

Orrgan
Orrgans medlemmar kom från Hässelby gård och Hässelby villastad.

Bandet hade fyra medlemmar, vilka var sångaren Göran Hernvall, gitarristen Roger ”Lillis” Skogsberg, Oscar Dybeck på bas och Roger Arleryd, som spelade trummor. De hann att göra ett antal spelningar och på några av deras spelningar var Micke med och sjöng duo tillsammans med Göran i låten Ankor i ankdammen.

Orrgan finns med på en samlingsskiva från Björkebyskolan i Järfälla.

Razzia
Det var ett punkband från Hässelby på 1970-talet. Medlemmarna var Anders som spelade trummor och Peter som spelade gitarr. Grabbarna gick på högstadiet i Hässelbygårdsskolan 1977-1979. De spelade en gång på Prisma - Hässelbygårdsskolans aula omkring 1978. De spelade då bland annat en svensk version av The Clashs melodi "London is Burning" men i Razzias vesion blev det "Uppsala Brinner".

Razzia spelade in och gav ut en 7" singel på skivmärket Noon Records.

Reinholds

Det var ett av Stockholms två skinheadsband 1987. Man sade sig ta avstånd från ungdomsvåldet. Killarna i bandet kom från Hässelby, Vällingby och innerstaden. Sångaren var "Jacke" Sjöstrand. Björn Ökvist spelade klaviatur, och Olov Ökvist spelade trummor. De spelade en typ ska-musik som sakta övergick till soul och blues-pop.

Så här lyriskt beskrevs bandet 1987: ”Reinholds har total kontroll över sin publik. När det blir för våldsamt lägger sångaren som kallas Jacke sin hand på ett huvud. Strävheten gör att dansaren blir lugn. Jacke blir ett slags messiasfigur med guldtand och mohikanfrisyr. När det blir så känslosamt i publiken att det är förvillande likt slagsmål tar Jacke en skinnskalle i handen. Jacke leder honom ut. Och likt en skolpojke går 17-åringen som just tänkte skalla en annan rockälskare hand i hand ut ur lokalen med sin sångare.”

Samhein
Ett rockband från Backlura i Hässelby villastad. Bandets medlemmar var Ylva, Tomas, Matias, Christer, Henrik och Anders.

De blev Västerorts bästa rockband i fritidsgårdarnas årliga tävling den 4 maj 1991. Tvåhundra ungdomar såg finalen på Prisma i Hässelby Gård, där varje tävlande band spelade varsina fyra låtar. Sedan hade man i publiken en omröstning som Samhein vann. De fick ett presentkort som berättigade till en demoinspelning, värd 4.000 kronor.

Xroit

Det var var ett rockband från Backlura i början av 1990-talet. Bandet bestod av sångaren Mikael ”Bjälke” Bjälkefors, gitarristen Anders ”AG” Gustavsson, basisten Örjan ”Öjje” Gerner och trummisen Krister ”Kicken” Petterson.

Den 4 maj 1991 tävlade Västerorts åtta bästa rockband på biografen Prisma i Hässelby gårds centrum. Det årets Västerortsmästerskap i rock skulle avgöras. Arrangörerna hade tagit i ordentligt och kallade hela tillställningen för VM i rock!

De olika banden hade tidigare tävlat på fritidsgårdarna i Västerort, och där kvalificerat sig till denna tävlingsfinal. Varje band spelade först fyra låtar. Sedan röstade publiken.

Xroit kom tvåa, bara några få poäng efter vinnarna Samhein.

Janne "Punk" som spelade bas i bandet Albyl kan berätta mycket om alla de andra band som fanns i Hässelby förr, speciellt punkbanden. Janne bodde i Hässelby mellan 1968 och 1990. Han är i dag aktiv med sitt rockband The Reservoir Dogs.

Här är några av punkbanden i Hässelby från den tiden då det begav sig:

Brilliant Boys: Medlemmen Kim ”Kimpa” Rocker var en punkare från Hässelby. Han spelade bas. Kim ”Kimpa” Rocker var också sångare i bandet Ass som var aktuella 1978-79.

Johan "Sanslös" var en ”ökänd” punkare från Hässelby.

Apatins Apostlar – ett punkband vars medlemmar bodde i Hässelby Strand.
Bandet bestod från början av:
Pedberg - sång och gitarr
Tusse - trummor
Jake - gitarr
Pedberg och Tusse är bröder och Jake deras kusin - ett riktigt släktband således! Janne "Punk" spelade bas med bandet Apatins Apostlar under en vecka 1982.
Apatins Apostlar släppte en singel med två olika omslag. På det ena hette de Apatins Apostlar och på det andra Kessler Jugend fast skivan inuti var den samma - ett smart försäljningstrix? Bandet spelade en del ute, bytte sedan namn till Kessler Jugend och till sist White Powder.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.