LCD

I början av januari 1982 vann bandet LCD från Hässelby villastad en popbandstävling i Åkermyntans fritidsgård. Det hade den kvällen kommit 550 ungdomar för att lyssna på de tio banden som deltog i tävlingen. Segrarna LCD vann överlägset med 481 röster.

Grabbarna i vinnarbandet LCD gick på den tiden fortfarande i högstadiet och de brukade repetera ett par gånger varje vecka i en lokal på Maltesholmsskolan. De hade bara spelat ihop i ett drygt halvår när de gick och vann popbandstävlingen i Åkermyntan.

Denna bild är från 1979 - alltså innan bandet LCD bildades. Vi ser Kalle Svensson stående i mitten, när han spelar tillsammans med kompisarna Thomas och Björn (som aldrig var med i bandet LCD). De repade i en lokal i Maltesholmsskolan.

Så 1981 bildades bandet LCD. Förkortningen stod för Lead Crystal Dialog, och bandet bestod av Lelle Svensson (gitarr), Cribbe Rosendahl (gitarr), Sören Attermo (orgel), Niklas "Nicke" Alveskog (gitarr), Kalle Svensson (bas) och Tommy Lundin på trummor.

Efter att de vunnit popbandstävlingen gjorde de ett antal konserter, bland annat på Domus i Vällingby centrum. De skrev flera låtar, men efter ett tag började de inse att det fanns tre olika musikaliska inriktningar i bandet, och det ledde naturligtvis till slitningar mellan medlemmarna. Kalle och Tommy ville till exempel helst spela hårdrock. Kalle bildade ett antal hårdrocksband, men inget slog igenom.

Tre andra medlemmar, Lelle, Cribbe och Sören bildade senare ett nytt band som spelade Pink Floyd-inspirerad musik. De gjorde bland annat en konsert i S:t Jacobi gymnasiums aula, där de spelade inför cirka 400 personer.

Kalle, har hela sitt liv bott kvar i Hässelby (förutom ett år i Sundbyberg), och har numera bytt ut basgitarren mot vanlig gitarr.

Denna bild är från LCD´s första spelning på Hässelby strands ungdomsgård. Det var precis när bandet var nybildat -1981 eller 1982. Grabbarna är från vänster Nicklas "Nicke" Alveskog (gitarr), Sören Attermo (keyboard), Lelle Svensson (gitarr), Tommy Lundin (skymd, trummor) och Kalle Svensson (bas). Tyvärr hamnade Christian "Chribbe" Rosendahl (gitarr) utanför bilden.

Denna bild plus färgbilden överst är inskickade av Kalle Svensson. De andra två svartvita bilderna i mitten är skannade ur tidningen Västerort.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.