Kine Em

This page is only in Swedish, but here is a short resumé:
The story is about Kine Em, two brothers from Kurdistan, living in the royal Hässelby, a part of Stockholm, capitol of Sweden. Their music are hiphop and reggea. They sing in Swedish, English and Kurdish.

Dodou och Zere Gindo Jayadin är två bröder, som föddes i en liten by nära staden Merdin i Kurdistan.De kom med sin familj till Sverige i slutet av 1980-talet. De bor numera i Hässelby, i den del som kallas ”Arabdalen”. De har alltid tyckt om musik och redan som små skrev sina första sånger. Deras första skiva bestod av fyra hiphop-låtar på kurdiska. De är nu en kurdisk hiphop-duo som rappar på svenska och engelska, men framförallt på deras eget språk kurdiska.

Bröderna känner att det är viktigt att få rappa på kurdiska. De vill försöka hålla det kurdiska språket levande. Många ungdomar med kurdiskt ursprung håller på att förlora känslan för det kurdiska språket och Kine Em försöker genom att använda kurdiskan i sin musik få sina jämnåriga kamrater att bli mer intresserade av språket.

Men det är inte bara allvar i deras framförande. De älskar mat och tjejer, vilket också är deras favoritteman i musiken - hur orginellt är inte det.

Deras lille kusin Besto "Bîra" Jayadin föddes 1998 i Stockholm. Han har också varit med i några låtar.

Gruppens namn Kine Em betyder Vilka är vi?. Namnet kom från början från en låt av Sirvan Perwer som hette just Kine Em. Den låten grundar sig för resten på en dikt av Cegerxwin - Kime Ez.

Zere Gindo Jayadin är omkring 1979 och kallas Zeytûn. Han är lite grand av en filosof, gillar att dansa och skriva som en poet - alltså typiskt kurdiska intressen.

Dodou Jayadin är född i Kurdistan 1982 och kallas Îsot. Han gillar mat och kultur. Han författar utan att ha alltför professionella ambitioner. Han tycker också om att festa. Han blev tidigt intresserad av att skriva egna låtar och fastnade ganska snart för hiphop-stilen.

Låtar som de skrivit är till exempel den kurdiska hiphoplåten Wer Cem Papi (3 min 44 sek), Tjej Ge Mig (3 min 12 sek) och Zigi Zigi (3 min 42 sek).
En CD som de givit ut heter Jiyan Guye. Den 11 januari 2002 blev Kine Em intervjuade på den kurdiska radiostationen Zayele.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.