Ken


Bild från "Sidewalk"

Hans fullständiga namn är Ken Kiprono Ring, och han är född 29 januari 1979.

Familj: Pappa, tre systrar och fem halvsyskon. Mamman var från Kenya och pappan är svensk. 1988 flyttade han med sin mor Rebecka och syster Diana till Åkermyntan, som ganska snart började kallas arabdalen. Det var där Ken kom i kontakt med musiken.

Han började 22 mars 1993 i Hässelbystrandskolan. Han gick då i klass 8:5.

Ken berättade om Hässelby: "Det är en vanlig Stockholmsförort, med många medelklasssvenska alkisar, men det är ju där jag bor och har mina vänner. Så det är där jag har mitt liv. Hässelby är inte ruffigt alls. Visst har det blivit tuffare med åren. När jag flyttade hit var det bara jag och mina polare som busade. Vi var invandrargänget. Hässelby kallas inte längre för rikemansförort, men det är fortfarande en idyllförort."

Den 4 maj 1999 spelade han in videon till singeln "Eld och djupa vatten" i Studio 165 i Hässelby.

Sommaren 1999 hade han en konsert på Vattenfestivalen. Då uttryckte han sig klantigt och han uttalade sig provocerande korkat om kungafamiljen. Hans andra album "Mitt hem blir ditt hem" blev en dubbelskiva med 35 spår, och var även en hyllning till Hässelby. På grund av de tokiga uttalandena på Vattenfestivalen vägrade man att spela den i radion och skivbutikerna tog inte in den. Ken bad om ursäkt och menade inte så illa som det lät. Skivorna såldes genom Kens hemsida och i några butiker i Hässelby.
I albumet "Mitt hem blir ditt hem" berättar Ken om kriminella, knark, socialkärringar och döda kompisar. Uteliggare har tillägnats en egen låt: "Situation Stockholm". Där finns låtarna Hässelby, Från Söder till H-By och Grabbarna från förorten.

1999 spelade han på Hultsfred. Östgöta Correspondenten skrev:
"Nu är han livs levande på en scen i Hultsfred och full av självförtroende efter dunderhiten med "Mamma". Först smäller han av några bomber och sedan dominerar han Pampas storligen. Hans energi kan försätta berg. Texter om gatulivet i Hässelby och om hiphopens helande kraft avlöser varandra."

Hässelby begravningsplats utanför Stockholm skulle sommaren 2000 bli platsen för en av Kens musikvideos - 'Vill inte veta' - som skulle spelats in på kyrkogården. En plats som Ken valt för att tre av hans vänner ligger begravda där. Men med hänvisning till hur liten kyrkogården är och det ansvar kyrkogårdsförvaltningen känner inför de anhöriga, blev det nej.

Albumet "Mellanspelet" kom 2002. Det såldes i videobutiken i Hässelby Gård. På den skivan presenterade han verkligen sin kärlek och patriotism till Hässelby till det yttersta.
Ken gjorde 2004 skivan "2 legender uten penger" med den norske hiphop-producenten Tommy Teemed.

Ken har totalt gjort nio album. Den näst senaste, "Äntligen hemma", släpptes i oktober 2007, och 2009 släppte han skivan "Hip Hop".

Denna text är uppdaterad september 2009.

Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.