Harry Grip


Harry Grip 1926 med en av sina filmkameror av fabrikat Erneman.

I början av 1920-talet anordnades nödhjälpsarbeten åt dem som var arbetslösa.
Här hackar männen sten till makadam på den plats i Hässelby där Smedshagsskolan ligger idag. Harry Grip står som tvåa från höger.

Harry och Helga i deras första fotobutik vid Stationsvägen. Bilden är från 1926.
Det var 1926 som Grip öppnade denna första butik vid Stationsvägen, strax intill den gångbron som gick över järnvägen. Där började han med att framkalla och kopiera film, mest som kontaktkartor. Det gick till så att man i totalt mörker lade negativet ovanpå ett fotopapper i en kontaktkopieringsram. Så tände man ljuset ett kort ögonblick, och man fick på så vis bilder i samma storlek som orginalnegativet.

Butiken blev populär, och snart började han också sälja kameror och annan fotografisk utrustning. Hans hustru Helga hjälpte till i butiken.

1934 flyttade Harry Grip sin fotobutik till nya lokaler i Törnströmska lokalen. Förutom Hässelby fotomagasin fanns även en tobaksaffär i samma byggnad.

På den här tiden kunde man också köpa grammofonskivor i Hässelby Fotomagasin.

Den här affärsbyggnaden var egentligen bara ett ruffigt skjul. Där fanns inget vatten indraget, och när det var kallt ute fick man elda med koks i en stor kamin. Det regnade in och var allmänt obekvämt i det enkla skjulet. Efter några år tröttnade både Harry Grip som tobakaffärens innehavare, och de flyttade.

Harry Grip flyttade i slutet på 1930-talet sin verksamhet till denna fotoaffär, som låg på Riddersviksvägen, mittemot där Hässelby villastadsskolan ligger. Bilden är från omkring 1941.

Här hade Harry inrett en stor ateljé på övervåningen, där han kunde fotografera såväl brudpar som passfotografier.

1949 öppnade Harry Grip en filial på Solvägen i Skälby, en lokal som senare flyttade till Skälbyvägen 53 i Barkarby. Så mellan 1949 och 1967 hade han båda dessa butiker samtidigt.

I slutet av 1950-talet sålde Hässelby Fotomagasin även radio- och TV-apparater. Det fanns också sportartiklar i sortimentet.

1967 stängde Harry Grip sin butik i Hässelby, och 1974 sålde han fotoaffären i Barkarby.


Harry Grip byggde 1925 en egen radiomottagare.
När Sveriges Radio det året för första gången sände från Vasaloppet samlades ett gäng grabbar hemma hos Grip för att lyssna på sändningen.

En av Harrys mest kända bilder. Bussen in till stan står utanför Jontes Café i hörnet av Albert Landbergs gränd och Sandviksvägen.
Bilden är från 1935.

Den legendariske fotografen Harry Grip från Hässelby såg till att Hässelby villastad blev ordentligt dokumenterat under 1900-talet.

John Harry Grip föddes 7 maj 1900.

1909 flyttade Harry Grip med sina föräldrar och syskon till Hässelby. De hyrde först en lägenhet på ett rum och kök hos trädgårdsmästare Kristiansson på Riddersviksvägen. Där var det för trångt för den sex personer stora familjen, så efter en tid flyttade man till en stuga som hyrdes av Harrys morbror och moster. 1911 senare kunde de flytta in i det hus på Kalvuddsvägen 3 som Harrys far byggt. Där bodde han sedan under nästan hela 1900-talet.

Senare flyttade han till Loviselundsvägen 151. Han blev 102 år gammal.

I sitt fotografiska arbete höll han sig strikt till villastaden, sopstationen och växthusen. De under 1950-talet nytillkomna stadsdelarna Hässelby gård och Hässelby strand var han inte intresserad av.

Mycket av text och bilder i denna artikel är från den eminente boken Bilden av Hässelby, skriven av Bernt Josephson - en bok som jag varmt rekommenderar.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.