"Svenne Berka"

Svenne Berka föddes den 20 augusti 1914 i Stockholm. Hans kompletta namn var Sven Olof Lennart Bergquist. Han var en svensk bandymålvakt, fotbollsmålvakt och ishockeyback.

Det var i 20-årsåldern som han fick sitt idrottsliga genombrott, när han debuterade som målvakt för svenska fotbollslandslaget bland annat i den match när Sverige vann över Tyskland på Stockholms Stadion den 30 juni 1935. Sedan blev han ordinarie landslagsmålvakt och var med i sammanlagt 35 landskamper under åren 1935-1943. Han var under dessa år så populär att han till och med kom med i refrängtexten i titelmelodin till filmen Vårat Gäng. Där sjöng man "Svenne Berka bäst på plan...".

Efter avslutad karriär råkade Sven ut för en svår bilolycka den 3 december 1955 och blev rullstolsburen. Han flyttade till Hässelby Strandväg 10 i Hässelby villastad på 1960-talet.

1962 iordningställdes en bågskyttebana på Hässelby Strandbads område, och där kunde man ibland få se den gamle målvaktskämpen Svenne Berka pricka in femettorna.

Svenne Bergqvist dog 16 december 1996.


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.