Ayesha Qurashi

Ayesha, eller som hennes fullständiga namn är Ayesha Qurashi, är född i Botswana 1982 och blev sångartist när hon växte upp i Hässelby. Hon fick prova på att rappa redan 1995. Det var Ken, en annan Hässelbyartist, som först lade märke till den då 12-årige talangen. Redan som 14-åring skaffade hon sig riktig studiovana.

Under ett av många besök i Afrika fick Ayesha år 2001 träffa presidenten i Botswana. Utan någon som helst blygsamhet sade hon till honom att hon ville ha en revolution, "men inte en stor över en dag, utan en vardaglig revolution där alla människor väljer att stå emot det de tycker är fel."

Den 29 september 2002 uppträdde hon live tillsammans med den 140 man starka orkestern World Peace Orchestra i Bergwaldhallen. Hon sjöng sin egen hiphoplåt Number One.

Hon har uppträtt tillsammans med bland andra Ohemma African Drum Orchestra, och hon har stått på scenen på kungliga operan, Kulturhuset i Stockholm, Mosebacke och många andra.

För att få bestämma själv och slippa anpassa sig till skivbolagens krav kände hon att hon var tvungen att starta ett eget skivbolag. Ayesha Quraishi blev 2003 skivbolagsdirektören Ayesha Quraishi, och började driva det egna skivbolaget Aqueen Enterprisez.

Den 29 maj 2003 släppte hon sin första singel Ghetto Princess där hon sjunger till Eric Steels musik. Ayesha skriver själv sina lite galna texter. Hon sjunger en lite hetsig och experimentell hiphop med afrikanska och jamaicanska inslag. Hon sjunger och rappar på engelska. På tal om den första skivans titel så säger hon att det är precis så hon känner sig – som en ghettoprinsessa. Hon sade: "Bara för att jag är från en förort som Hässelby behöver det inte betyda att jag bryter och är kriminell."

När hon bodde i Hässelby så var det på Sandviksvägen.

Släppte 2004 skivan Jade Fever. Under hösten satt hon med i panelen i SVT:s program Studio pop. Dessutom har Ayesha skrivit en text i antologin Svenskar m.m. som gavs ut i augusti 2004. Ayesha gjorde vintern 2004 en Sydafrikaturné.

Ayesha och kompisen Soua, som tillsammans kallade sig Kwanzaa, sjöng låten Lovin´ your Feen i uttagningen till Melodifestivalen 2005. Sedan skrev Ayesha egna texter som handlade om Hässelby. Hon sade "De var om alla knasiga ungdomar utan vägledning, allt jag såg".

Hon medverkade i filmen »165 Hässelby« . 2006 lämnade hon Hässelby och flyttade till Aspudden.

Länk till Ayeshas hemsida: http://aqueen.se/ayesha/


Till huvudmenyn

Har du kommentarer, tips eller förfrågningar: skriv E-post "Om Hässelby" . Copyright Henrik Henrikson.